Salata de boeuf este unul dintre cele mai iubite preparate de pe masa de sărbători. Acest aperitiv este apreciat pentru gustul său delicios, textura cremoasă, dar și pentru faptul că este ușor de preparat. Unul dintre ingredientele cheie, care conferă acestei salate cremozitatea și gustul inconfundabil este maioneza. Cu toate acestea, chiar și cei mai experimentați bucătari pot întâmpina uneori probleme atunci când prepară maioneaza. Se poate întâmpla ca aceasta să se taie, un lucru extrem de frustrant, mai ales dacă te afli pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru masa de Sărbători. În cele ce urmează, îți vom dezvălui ce poți face dacă se taie maioneza. Iată trei trucuri care rezovă problema.
Înainte de afla ce poți face pentru a repara maioneza, mai întâi trebuie să aflăm de ce ajunge aceasta să se taie. Când maioneza se taie, practic picăturile de ulei se unesc între ele și se separă de faza apoasă. Asta se întâmplă, de obicei, pentru că emulsia nu conține suficientă apă pentru cantitatea de ulei adăugată.
Dar mai sunt și alte motive pentru care sosul ajunge să se taie:
Și acum, să vedem ce poți face, astfel încât să salvezi maioneza tăiată și să nu fii nevoit să muncești din nou.
Unul dintre cele mai populare trucuri pe care gospodinele îl aplică ori de câte ori maioneza se taie este să adauge peste compoziție două linguri de apă fierbinte și să ameste apoi ușor.
Apa colcotită va ajuta la legarea ingredientelor și va face ca gălbenușul de ou să se amestece mult mai bine cu uleiul. Adaugă prima lingură de apă clocotită și amestecă, iar dacă ingredientele nu s-au omogenizat, abia apoi pune-o și pe a doua. Nu adăuga foarte multă apă, întrucât riști ca toată compoziția să devină prea subțire sau să se lichefieze.
O altă metodă prin care poți salva maioneza tăiată este să adaugi în compoziție încă un gălbenuș de ou. Totuși, trebuie să fii foarte atent la modul cum îl încorporezi.
Citește și: Ce adaugă gospodinele din Moldova în salata de boeuf. Ingredientul care schimbă tot gustul
Cea mai bună practică este să pui gălbenușul crud într-un castron, apoi să adaugi treptat maioneza, amestecând bine de fiecare dată. În acest fel, gălbenușul se va contopi perfect cu celelalte ingrediente.
Este recomandat ca sucul de lămâie pe care îl folosești la prepararea maionezei să fie natural și proaspăt stors. Evită să folosești suc de lămâie cumpărat, întrucât acesta îți poate strica maioneza.
Iar pentru a nu risca ca maoineza ta să ți se taie, nu uita că sucul de lămâie trebuie adăugat la început.
Un praf de sare este suficient încât să salvezi maioneza tăiată. Dar și aici trebuie să fii atent. Gustă înainte preparatul și dacă vezi că este deja suficient de sărat, încearcă una dintre celelalte metode.