Pașaportul este documentul cu ajutorul căruia poți călători în străinătate și este obligatoriu atunci când vrei să te deplasezi în țari din afara Uniunii Europene. El se eliberează de regulă de către guvernul țării solicitantului. Pașaportul conține diferite infromații precum numele și prenumele titularului, locul și data nașterii, fotografia titularului, semnătura, dar și alte informații relevante de identificare. Și pentru că vorbim de un document foarte important, el trebuie păstrat foarte bine. Însă sunt situații în care pașaportul fie este pierdut, fie furtat. Iată ce trebuie făcut în astfel de cazuri.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când ți-ai pierdut pașaportul sau constați că ți-a fost furat este să te deplasezi cât mai repede la cea mai apropiată secție de poliție și să declari acest lucru. De asemenea, documentul mai poate fi declarat pierdut și la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple sau la Direcția Generală de Pașapoarte.
În cazul în care titularul este minor, pierderea pașaportului va fi declarată de către părinții acestuia, reprezentanți legali sau însoțitori, după caz.
Dacă pașaportul a fost pierdut în afara țării, atunci titularul va declara pierderea lui la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Indiferent de situație, autoritățile sunt obligate să elibereze o adeverință prin care atestă declararea pierderii pașaportului.
Important de menționat este faptul că deși pierderea documentului se poate declara și la misiunea diplomatică sau oficiul consular, furtul acestuia se declară doar la poliție.
Citește și: „Cum se poate obține pașaportul în 2023. Cum te poți programa și de ce acte ai nevoie”
După ce a fost declarat pierdut sau furat, în locul pașaportul simplu electronic sau al pașaportul simplu temporar ți se eliberează o adeverință care să ateste evenimentul. Eliberarea unui document nou se face în baza acestei adeverințe, care este eliberată fie de organele de poliție din România, fie de către autoritățile de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul și va fi însoțită de o traducere a acesteia, efectuată de un traducător autorizat.
În cazul în care titularul găsește documentul declarat pierdut înainte de a i se elibera un nou pașaport, îl poate folosi în continuare pe cel vechi, numai după ce autoritatea emitentă este informată cu privire la acest lucru.
În schimb, dacă titularul găsește documentul declarat pierdut după eliberarea unui nou pașaport, acesta are obligația să nu-l folosească și să-l depună la autoritatea emitentă.
Cetățenii români aflați în străinătate care nu mai posedă document de călătorie valabil, primesc din parte misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare ale României un titlu de călătorie doar pentru a se întoarce în țară. Valabilitatea titlului de călătorie este de cel mult 30 de zile și încetează de drept la data intrării titularului în România.
Citește și: „Unde se plătește taxa de pașaport. Cea mai simplă modalitate”