Ce poți să faci din cozonacul rămas de la sărbători. Modul genial în care îl poți folosi pentru un desert delicios

Ce poți să faci din cozonacul rămas de la sărbători. Modul genial în care îl poți folosi pentru un desert delicios

Ce poți să faci din cozonacul rămas de la sărbători. De pe masa românilor de Sărbători nu lipsește cozonacul, dar adesea gopsodinele fac acest desert în cantități foarte mari. În timp cozonacul se usucă, mai ales dacă nu este depozitat corespunzător și din acest motiv nu rare sunt situațiile când apetisantul și gustosul desert de Sărbători ajunge la coșul de gunoi.

Nu mai este nevoie să arunci cozonacul. Chiar dacă este uscat, îl poți folosi și la alte rețete. Iată ce desert poți prepara din cozonacul rămas.

Ce poți să faci din cozonacul rămas de la sărbători

Dacă te numeri printre cei care au în plan să arunce cozonacul rămas după sărbători, ar fi bine mai întâi să arunci o privire asupra acestei rețete și să iei în calcul desertul delicios pe care îl poți face cu ajutorul resturilor de cozonac din cămară.

În cazul în care cozonacul este sub formă de felii, le poți unge cu puțin unt și apoi să le pui la toaster.

Sau poți face un desert delicios, precum budinca de cozonac și mere caramelizate.

Ingrediente:

  • 600-700 g cozonac – circa 14-15 felii
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt pentru uns forma
  • 50 g zahăr pentru tapetat forma
  • 500 g brânză dulce de vaci
  • 200 g smântână groasă (min. 20% grăsime)
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • un vârf de cuțit sare
  • 3 ouă
  • 6 mere + suc de la 1/2 lămâie
  • 50 g zahăr
  • 50 g unt
  • 200 g stafide
  • 25 g zahăr pudră vanilat pentru decor

Mod de preparare

Adaugă într-un castron mare ouăle, brânza de vaci, smântâna, coaja de lămâie, vanilia, un praf-două de sare și stafidele. Amestecă totul cu o spatulă. Între timp, trebuie pregătită crema.

După ce am spălat bine merele, le scoatem semințele și adăugăm zeama de la o lămâie.

Încălzim cuptorul la 170 de grade. Ungem forma aleasă pentru prăjitură cu 50 de grame de unt. Se tapetează, apoi, cu 50 de grame de zahăr.

În tavă se așează feliile de cozonac și se stropesc cu lapte rece, circa 250 de ml, iar toată crema de brânză se toarnă deasupra. Peste crema de brânză se pun, mai apoi, merele tăiate în felii potrivite, apoi se pune zahăr, 50 grame și puțin unt, rupt în bucățele mici.

Se introduce tava la cuptor și se lasă la copt circa 50-60 de minute. Atenție! La jumătatea timpului, tava trebuie întoarsă în cuptor pentru o coacere uniformă.

În ultimele 10 minute de coacere, se crește temperatura la 200 de grade, pentru ca merele să se caramelizeze și să își lase zeama în budincă.

După ce scoți tava din cuptor, este necesar să o lași la „odihnit” timp de 30 de minute, înainte să o tai, altfel riști să se rupă budinca și să nu poată fi tăiată în felii.

Înainte de a o servi, preasă zahăr pudră deasupra, pentru un plus de savoare.

Citește și: „Când să mănânci cozonac, dacă vrei să nu te îngrași. E important să știi asta

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *