Vrei să faci salată de vinete, însă fără să folosești maioneză? Există soluții. Spre exemplu, varianta turcească a acestui preparat conține cu totul altceva în loc de maioneză și reprezintă un fel de mâncare perfect pentru zilele călduroase.
Ai nevoie de două vinete mari, o jumătate de ceapă albă sau roșie, 250 ml de iaurt gras (acesta este înlocuitorul pentru maioneză), sare, piper, zeamă de lămâie, după gust.
Mai întâi se pun vinetele la copt. După ce acestea sunt gata, trebuie curățate și tocate mărunt. Adaugă peste ele iaurtul și amestecă bine până când obții o pastă omogenă. Pune apoi ceapa tăiată mărunt și asezonează cu sare, piper și zeamă de lămâie în funcție de preferințe. Opțional poți pune și puțin usturoi și pătrunjel tocat mărunt. Lasă salata să se răcească, apoi o poți servi cu pâine proaspătă și ulei de măsline.
Dacă nu ai posibilitatea să coci vinetele pe plită sau pe grătar, această rețetă îți vine în ajutor.
Ai nevoie de: două vinete, zeama de la jumătate de lămâie, o linguriță de sare, 80 ml de ulei de floarea soarelui și o jumătate de ceapă.
Mai întâi decojește vinetele și taie-le în cuburi potrivite. Stropește-le cu zeama de lămâie proaspătă, apoi adaugă sare. Stoarce-le presându-le între palme, apoi călește-le cu cele trei, patru linguri de ulei, într-o tigaie adâncă, pentru aproximativ 10-15 minute.
Adaugă o jumătate de cap de apă și acoperă tigaia cu un capac. Lasă vinetele la înăbușit până când se evaporă toată apa. Mărunțește apoi vinetele și adaugă treptat uleiul rămas, apoi ceapa tocată mărunt. Lasă totul la răcit și servește cu pâine proaspătă și o salată de roșii.
Vezi și – Trucul prin care poți curăța rapid vinetele de coajă. Sunt gata în doar câteva secunde
Pentru această rețetă ai nevoie de: două vinete mari, 5-6 căței de usturoi, 10 linguri de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, 100 gr de brânză feta, o legătură de pătrunjel, sare și piper.
După ce ai copt vinetele, le-ai curățat și le-ai mărunțit bine, pune-le într-un vas de plastic sau sticlă. Separat zdrobește usturoiul cu puțin sare, apoi adaugă uleiul de măsline peste el, treptat, frecând cu o lingură de lemn până când obții o pastă cremoasă. Asezonează apoi cu zeamă de lămâie. Adaugă pasta de usturoi și apoi brânza feta mărunțită. Pune sare și piper după gust și poți decora cu pătrunjel tocat foarte mărunt.