Ce proprietăți are Prințul Charles în România. Noul Rege al Marii Britanii s-a declarat îndrăgostit de frumusețile țării noastre și de mai mulți ani deține proprietăți în România: una la Viscri, în județul Brașov, iar cealaltă în Valea Zălanului, în Covasna. El este un promotor de seamă al satului românesc și al tradițiilor născute aici. Iată ce planuri are regele Charles al III-lea în țara noastră.
Prințul Charles a devenit noul rege al Marii Britanii, după ce mama sa, Regina Elisabeta, a murit joi, 8 septembrie. Noul mornah, în vârstă de 73 de ani, este unul dintre cei mai mari promotori ai Transilvaniei.
Întrebat, la un moment dat de ce a ales România, suveran a răspuns: „pentru că iubesc România! Și cred ca ați uitat că am o stră-stră-strabunică din Transilvania, deci am toate motivele”.
În celebrul documentar „Wild Carpathia”, realizat de Charlie Ottley, noul rege al Marii Britanii a mărturisit că a venit pentru prima dată în România în urmă cu 20 de ani şi că a descoperit o ţară „uimitoare”, menţionând că ţara noastră ocupă un loc deosebit în inima sa, iar la fiecare vizită o parte din el „se simte acasă”.
De-a lungul anilor, el a făcut numeroase vizite private în România și prin intermediul fundației patronate de el a achiziționat două case: cea din Viscri, de la numărul 163 și cea din Valea Zălanului, administrată de contele Tibor Kalnoki.
Potrivit președintelui filialei din România a Fundației Prințului Charles, Eugen Vaida, Alteța sa Regală (ASR) își va continua activitatea vizavi de țara noastră, chiar dacă nu va mai putea ajunge atât de des pe cât o făcea până acum în Transilvania.
„De câțiva ani încoace ne pregătim de aceste lucruri. Știam că va veni la un moment dat momentul în care Alteța Sa Regală (ASR) va prelua această funcție importantă și identitatea fundației a fost schimbată la un moment dat. Cel puțin în Anglia s-au făcut deja câteva pregătiri în acest sens.
Nu cred că activitatea Fundației se va modifica în România, ba mai mult, cred că interesul Alteței Sale Regale pentru România va rămâne constant și va susține activitatea fundației cu tot ceea ce poate. El a fost un important promotor al patrimoniului și al biodiversității de aici. Nu știm încă exact mecanismele și cum vor funcționa acestea.
ASR venea aici în sejururi private, astfel că încă nu știm cum va reuși să mai ajungă având în vedere obligațiile publice pe care le are în calitate de rege.
În orice caz, el m-a asigurat, în acest an, că va continua să ne sprijine și văd că se interesează foarte tare de proiectele pe care le derulăm în România. Am lansat centrul din Viscri, la care ține foarte mult. Mergem înainte cu Ambulanța pentru Monumente.”, a declarat Eugen Vaida, potrivit Adevărul.
Președintele filialei din România a Fundației Prințului Charles a declarat că „cel mai activ și cel mai vizibil proiect al Fundației în acest moment” este Ambulanța pentru Monumente. Este vorba despre un proiect menit să salveze clădirile și monumentele istorice de mare valoare din Transilvania.
„Am intervenit la monumente UNESCO, cetățile dacice de la Costești, la zidul de incintă al fortificației din Sighișoara, la multe biserici care sunt pe lista indicativă a UNESCO, cum ar fi cele din zona Hațegului sau la culele din Oltenia, toate cu sprijinul Alteței Sale Regale, care a și vizitat, de fapt, în ultimii ani, aceste șantiere și a avut plăcerea să îi cunoască pe voluntari, să dea mâna cu ei, să schimbe câteva vorbe, ceea ce, sigur, înseamnă un interes foarte mare pentru patrimoniu.”, a transmis Eugen Vaida.
Casa Regelui Charles din Viscri a fost transformată dintr-o locuință pentru ospeți într-un centru de vizitare și este deschisă în permanență pentru turiștii care vor să îi treacă pragul.
„ASR a considerat că cei 50.000-70.000 de oameni care vin anual în Viscri merită să vadă și această casă, mai ales că el a făcut foarte multe pentru dezvoltarea satului și are un mare merit pentru ce este Viscri în ziua de astăzi. Avem acolo un centru de produse tradiționale, expoziții cu școlile de vară de arhitectură și Ambulanța pentru Monumente, avem un florilegiu care arată biodiversitatea Transilvaniei și, sigur, camera în care a dormit la moment dat ASR. Toate aceste lucruri se pot vizita în continuare, cu excepția zilelor de azi (vineri, 9 septembrie 2022 – n.r.), mâine (sâmbătă, 10 septembrie 2022 – n.r.) și în ziua înmormântării Reginei Elisabeta a II-a (luni, 19 septembrie 2022 – n.r.).”