Cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele de sărbătoare la români, indiferent că vorbim despre Paște sau Crăciun. Un cozonac perfect este pufos, aromat, bine crescut și cu umplutură cât trebuie. Ce puneau bunicile în aluatul de cozonaci ca să iasă galbeni și pufoși? Reușita este garantată dacă folosești acest ingredient.
Fiecare gospodină are o rețetă de cozonac pe care o urmează de fiecare dată când prepară acest desert. Foarte multe dintre rețete sunt transmise din generație în generație, iar trucurile folosite de bunicile noastre sunt date mai departe chiar de către ele.
Cozonacul perfect trebuie să fie pufos, să se rupă fâșii, să fie rumenit la exterior, iar culoare din interior să fie galbenă. Acest lucru se poate obține datorită unui anumit ingredient. Este vorba despre ouăle de țară, provenite de la găini hrănite cu porumb.
Ouăle din comerț au gălbenușul mai deschis la culoare decât cele de țară, astfel că aluatul pentru cozonac nu va avea acea culoare galbenă dacă folosim ouă cumpărate. Dacă folosim în schimb ouă cu gălbenușul intens colorat, la fel va fi și cozonacul. Pentru a potența culoarea, gălbenușurile se amestecă cu puțină sare. Un alt truc pe care îl poți folosi, dacă nu ai ouă de țară, este să adaugi puțin șofran în făină.
Unul dintre secretele cozonacului ideal este respectarea cantităților și a proporțiilor. Pentru ca aluatul să crească, este nevoie de o cantitate corectă de drojdie. La fiecare kilogram de făină se adaugă 14 g de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspătă. Unele gospodine pun mai multă drojdie, pentru a se asigura că aluatul se va dospi cum trebuie. O cantitate prea mare de drojdie face cozonacul să capete un gust acru.
Citește și: Cu ce ungeau bunicile cozonacii ca să le dea luciu. Siropul special pe care îl preparau
De asemenea, pentru ca aluatul să se dospească așa cum trebuie, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei și în bucătărie să fie cald. Aluatul trebuie să fie frământat suficient timp și să fie lăsat la dospit cel puțin o oră, înainte de a fi adăugată umplutura și pus în tăvi.
După ce este pus în tăvi, cozonacul se mai lasă la dospit încă 30-40 de minute, înainte de a fi pus la cuptor. Acesta trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade, înainte de a pune cozonacii la copt.