Bobotează sau Botezul Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine. În această zi se sfințesc apele, amintind de momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în Iordan. Fiind o zi de mare sărbătoare, pe 6 ianuarie este bine să rostim o rugăciune pentru binele familiei noastre, dar și pentru a fi feriți de toate cele rele pe tot parcursul anului. Iată ce rugăciune se spune de Bobotează.
În fiecare an, la data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului (Boboteaza). După cum am menționat și în primele rânduri, această sărbătoare ne amintește de momentul în care Sfântul Ioan Botezătorul l-a botezat pe Hristos în râul Iordan.
Cu această ocazie, în toate colțurile țării se oficiază slujbe de sfințire a apelor. Enoriașii merg la biserică, iar după slujbă, aceștia iau cu ei acasă câte o sticluță cu Agheasmă Mare. Acum că știm toate aceste lucruri, haideți să aflăm și ce rugăciune se spune de Bobotează.
„În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce şedeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ţie. Păcătoşilor şi vameşilor, pentru mulţimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lumina Ta, dacă nu celor ce şedeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ţie.
Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru acelaşi acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăşi îl zideşte în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunşi, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit.
Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceştia S-a curăţit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”.
Conform tradiției creștine, de Bobotează, enoriașii merg împreună cu preotul paroh la un râu sau o fântână din apropiere. Aici se oficiază slujba sfințirii celei mari a apei (Agheasma Mare). După slujbă, fiecare credincios ia cu el acasă o sticluță cu apă sfințită.
În unele zone, la întoarcerea spre casă, oamenii strigă „Chiraleisa”, pentru ca anul să fie îmbelșugat și aerul mai pur. Totodată, ei toarnă câte puțină agheasmă în fiecare fântână întâlnită în cale. După ce au ajuns acasă, credincioșii sfințesc cu Agheasmă Mare casa, grajdul animalelor, animalele, pomii din livezi și chiar și ogoarele.
Agheasma se păstrează la loc de cinste, în sticle curate, alături de o crenguță de busuioc. O putem așeza lângă icoana Maicii Domnului sau a Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit duhovnicilor, apa sfințită la Bobotează nu se strică și rămâne la fel de proaspătă ca în ziua sfințirii foarte mult timp.