Ce s-a petrecut cu jumătatea lipsă a Colosseumului. Puțini cunosc povestea

Construcția Colosseumului a început în anul 70 d.Hr.
Ce s-a petrecut cu jumătatea lipsă a Colosseumului. Puțini cunosc povestea

Ce s-a petrecut cu jumătatea lipsă a Colosseumului. Acesta este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din întreaga lume. Colloseumul, care are în spate o istorie de aproape 2000 de ani, a fost inlcus pe lista celor 7 minuni ale lumii la începutul sec. al XXI-lea. De-a lungul timpului a suferit însă mai multe modificări, astfel că acum a ajuns să fie cu mult mai puțin impozant față de vremea când gladiatorii se luptau aici pe viață și moarte.

Ce s-a petrecut cu jumătatea lipsă a Colosseumului

Construcția Colosseumului a început în anul 70 d.Hr., sub conducerea Împăratului Vespasian, care cucerise Ierusalimul. Practic, în timpul apogeului Imperiului Roman. În urma cuceririlor făcute, romanii puseseră mâna pe foarte mult aur, motiv numai bun pentru construirea unei clădiri de amplitudinea acestui amfiteatru.

În același an, Împăratul Vespasian a murit, iar construcția Colosseumului a fost finalizată un an mai târziu sub domnia fiului său, Titus.

Încă de când și-a deschis porțile, Colosseumul a fost invadat de romani de toate clasele sociale. În 217 d.Hr., un foc a izbucnit în incinta sa și a distrus parapeții din partea de sus și mare parte din interor. Reparațiile au durat aproximativ un secol.

Totuși, chiar dacă a fost restaurată, clădirea își pierduse mult din impozanță. Era gladiatorilor se încheiase aproape complet în secolul al V-lea. Mai exact, în anul 404 d.Hr. luptele dintre gladiatori au ajuns la final. Într-o Europă tot mai creștină, Împăratul Honorius a închis școlile de gladiatori și a interzis luptele lor.

Cutremurul care a distrus o parte din Colosseum

În anul 443 d.Hr., un cuntremur puternic a lovit centrul Italiei, eveniment care a produs prima mare distrugere a Amfiteatrului Flavian – așa cum era cunoscut Colosseumul – denumirea fiind dată de Dinastia Flavian.

Acela a fost momentul în care inelul exterior al Colosseumului a căzut și s-a făcut bucăți. Însă aceasta nu a fost singura lovitură primită de această clădire.

Invadatorii au atacat Imperiul Roman, dar și Colosseumul. Roma a început să fie invadată de vizigoți începând cu 449, iar în 472 a cedat. Odată invadat marele oraș antic, Colloseumul a avut și el de suferit. Neavând ce lucra și ce mânca, oamenii au început să fure și să vândă bucăți din amfiteatrul antic, pentru a face rost de bani.

Noii conducători religioși și-au propus să îl transforme într-o biserică sau un cimitir. Tunelurile subterane au fost transformate în apartamente, iar în secolul al XII-lea a devenit castelul familiei Frnagipani.

Momentul în care Colosseumul a fost pe jumătate distrus

Cu toate acestea, cea mai mare lovitură primită de Colosseum a avut loc în anul 1349, când un alt cutremur a lovit Italia, iar partea de sud a structurii s-a prăbușit. De fapt, acela este momentul în care a dispărut jumătate din Colosseum.

Bucățile de piatră căzute au fost folosite ulterior la construcția Bazilicii Sf. Petru, dar și la alte clădiri emblematice ale Romei.

Discuții pentru reabilitarea lui au avut loc încă din secolul al XVII-lea, dar lucrările au început abia după 1990.

În ciuda formei sale incomplete, Colloseumul din Roma a fost inclus în lista celor 7 minuni ale lumii, la începutul secolului al XXI-lea.

Citește și: „Ghid de călătorie la Roma. Ce trebuie neapărat să vizitezi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *