Sarmalele reprezintă una dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale din bucătăria românească. Cu toate acestea, nu oricine poate prepara sarmale perfecte. Unul dintre secretele puțin cunoscute constă în ingredientul pe care trebuie să îl adaugi în apă, atunci când fierb sarmalele. Iată un truc genial pe care foarte puțini bucătari îl cunosc.
Sarmalele sunt unul dintre cele mai populare preparate din bucătăria românească, fiind gătite de gospodine în orice sezon, însă cu precădere în preajma sărbătorilor de iarnă sau Pascale. Sarmalele pot fi făcute după o mulțime de rețete, cu foi de viță sau varză, cu carne pui, porc sau de post, iar celelate ingrediente variază și ele în funcție de preferințele bucătarului.
Dacă vrei să pregătești cele mai bune sarmale cu varză, atunci trebuie să ții cont de varza pe care o alegi. Frunzele nu trebuie să fie nici prea bătrâne, nici prea fragede. Dacă vrei să folosești varza murată sau frunze de viță puse la sărat, este bine să le pui mai întâi la desărat în apă călduță.
Pentru a avea varza fragedă, iată ce trebuie să faci: spală bine căpățâna de varză, înlătură primele două straturi, șterge varza cu un prosop uscat, învelește-o strâns în folie de plastic și pune-o la congelator. Se lasă peste noapte, apoi o pui în frigider încă o zica să se dezghețe. După ce o decongelezi, frunzele verzei devin fragede.
Pentru cei mai mulți dintre noi, sarmalele reprezintă gustul copilăriei, iar rețetele diferă în funcție de fiecare regiune a țării în parte.
Un aspect de care trebuie să ții cont, este tipul de carne folosit. Pentru sarmale se folosește o combinație de carne tocată de porc și vită. Umplutura de sarmale mai conține orez, ceapă și verdeață. Nu pune prea mul orez, iar înaite să pui ceapa, călește-o puțin. În rest, fiecare are mărar și piper.
De asemenea, un alt truc pentru a le fierbe cât mai bine este să adaugi două linguri de smântână în apa de fiert. Astfel sarmalele ies mai pufoase.
Citește și: Câtă ceapă se pune la sarmale, de fapt. Pontul celor mai experimentate bucătărese ca să iasă un deliciu
În mod normal, sarmalele se fierb cam 4-5 ore pe aragaz. Însă ele pot fi gătite și la cuptor, iar în acest caz, timpul de fierbere se reduce. Sarmalele făcute la cuptor trebuie verificate cam la 2-3 ore.
Trebuie avut în vedere și câtă apă se pune în oala cu sarmale. Lichidul nu trebuie să fie prea mult, ci doar atât cât să acopere sarmalele.