În perioada postului, poate fi o adevărată provocare să ne bucurăm în continuare de preparatele favorite și să adaptăm rețetele astfel încât să conțină doar ingrediente vegetale. Nu este însă imposibil și există câteva trucuri care îți garantează un rezultat deosebit. Cum să faci aluatul de post astfel încât să fie fraged și gustos.
Indiferent că vrei să prepari gogoși, plăcinte, cozonaci sau tarte, totul pornește de la aceeași bază: aluatul. Chiar dacă se face diferit, în funcție de rețetă, un aluat reușit are câteva caracteristici comune: crește bine și este pufos și fraged atunci când este copt.
La aluaturile clasice, aceste rezultate sunt garantate de ingrediente precum laptele, untul și ouăle, pe care însă nu le putem folosi în perioada postului. Iată la ce trucuri poți apela, în schimb, pentru a face un aluat de post la fel de bun precum cel de dulce!
Citește și: Pișcoturi de casă, rețeta bunicii. Ce să pui în aluat, așa ies fragezi de se topesc în gură
Totul pornește de la o maia bine făcută. În loc de drojdie uscată, folosește o drojdie proaspătă, de calitate, pe care să o amesteci cu puțină făină, puțin zahăr și apă călduță. Las-o la crescut până când își dublează volumul și abia apoi amestec-o cu celelalte ingrediente.
Nu mai arunca apa de la piure, ci folosește-o pentru a face aluaturi. Datorită amidonului și glucidelor din această apă, aluatul se dospește mai repede și mai bine. În plus, va avea un gust ușor dulce în mod natural și va fi mai fraged când se coace.
Citește și: Ce să adaugi în aluatul de la gogoși pentru a ieși pufoase. Rețeta tradițională pas cu pas
Dacă prepari o rețetă de gogoși, de exemplu, care are lapte în compoziție, trebuie să găsești un înlocuitor de post pentru acest ingredient. Folosește lapte vegetal sau suc de portocale proaspăt stors, pentru varianta de post a aluatului.
Dacă la aluaturile care necesită frământare, cum ar fi cel pentru cozonac, gogoși, tartă sau plăcintă folosim drojdie ca agent de afânare, pentru aluaturile moi, cum sunt cel de chec, de brioșe sau pentru diverse prăjituri, se folosește praf de copt. Chiar dacă nu este stins, ci amestecat cu ingredientele uscate, acesta lasă un gust specific desertului, care multora nu le place.
Citește și: De ce nu crește aluatul cu drojdie uscată. Secretele de aur ale gospodinelor pentru aluaturi mereu perfecte
În loc de praf de copt, poți încerca să adaugi în rețetă bicarbonat de sodiu. Cantitatea recomandată este asemănătoare pentru ambele ingrediente, însă bicarbonatul are avantajul că nu lasă acel gust și miros specific. În plus, el face ca aluatul să fie mult mai aerat și să crească mai bine.