Păduchii plantelor, denumite și afide, sunt cu siguranță unii dintre cei mai de temut dăunători ai florilor, legumelor și livezii, acestea reușind să distrugă în timp record culturile grădinarilor. Din fericire însă, există numeroase metode și tratamente de combatere a acestor dăunători și, dacă vei insistă asupra acestor probleme, vei reuși să îi ții departe de plantele tale pentru următorii ani.
Afidele, cunoscute și sub numele de păduchi de plante sunt insecte hemiptere, având aparatul bucal sub formă de trompa. Familia de insecte din care fac parte, Alphididae, este incredibil de vastă. Există peste 4400 de specii de afide, dintre care aproximativ 250 sunt distructive pentru majoritatea plantelor de grădină.
Pe lângă tratamentul păduchilor de plante ce implică substanțele chimice, există și tratamente tradiționale care te pot ajută să scapi de afide, cu deosebi în cazul afidelor de trandafiri, de pomi fructiferi sau de plante decorative. E necesar să aplici aceste metode de îndată ce afidele încep să apară și de alte câteva ori, odată ce au dispărut.
Spălarea cu un jet de apă poate îndepărta păduchii de plante și îi poate omorâ. Acest tip de tratament nu are o eficientă foarte mare, însă dacă este aplicat încă de la primele semne ale apariției afidelor, poate fi util.
Realizează o soluție folosind două treimi apă și o treime alcool sanitar și pulverizează asupra coloniilor de afide. Această soluție are rolul de a omorî ouăle și larvele mici, fiind un bun tratament pentru păduchii de plante, în prima faza a atacului. Pentru un efect mai puternic, repetă tratamentul la intervale de două zile.
O soluție pentru păduchii de plante este și detergentul. Dizolvă o lingură de detergent în 4 litri de apă și stropește formațiunile de afide cu un pulverizator. Acest tip de tratament funcționează bine în perioadele călduroase, pentru că soluția de săpun poate îndepărta stratul de grăsime al păduchilor, aceștia deshidratându-se sub razele soarelui.
În cazul în care soluția din detergent de vase nu da randament, poți realiza o altă soluție folosind 100 ml de ulei și 3 căței zdrobiți de usturoi. Amestecă bine și lasă soluția la macerat, apoi filtreaz-o și adaug-o peste soluția cu detergent. Atunci când pulverizezi, agită bine pulverizatorul pentru a omogeniza soluția.
Ceaiul de cimbru sau levănțică pulverizat pe plantele atacate de afide este eficient, însă trebuiesc aplicate 2-3 stropiri pentru a obține rezultate și a îndepărta păduchii de plante. De asemenea, eficient este și ceaiul din ardei iute, acesta având același efect.
Dacă în momentul apariției coloniilor de afide mai dispui de varză murată în butoaiele din pivniță, o poți folosi cu încredere. Strecoară zeamă și aplic-o cu ajutorul unui pulverizator peste frunzele afectate. Aciditatea zemei va elimina instantaneu larvele, însă este indicat să pulverizezi soluția exact pe coloniile de afide din cauza concentrației mari de sare, care poate cauza moartea plantelor.
Păduchii de plante sunt dăunători universali și atacă aproape orice tip de plantă, iar dacă nu acționezi împotriva lor, aceștia pot produce daune semnificative, potrivit eurounelte.ro.