Ce să adaugi în borcanul cu murături asortate pentru a ieși perfecte. Secretul gustului ca la bunica acasă

Sfaturi utile din bucătărie

Scris de: Oana Matei

02 Oct. 2023

Ce să adaugi în borcanul cu murături asortate pentru a ieși perfecte. Secretul gustului ca la bunica acasă

Pentru a obține murături perfecte, este important să adăugăm anumite ingrediente în borcanul cu murături, astfel încât să obținem gustul autentic al rețetelor tradiționale, exact ca la bunica acasă. În general, pentru gustul și conservarea perfectă a murăturilor cât și pentru textura crocantă, se folosesc anumite ingrediente, obligatorii în procesul de murare. Totodată, tehnica de conservare și modul de păstrare a murăturilor, contează pentru rezultatul final. Pentru a veni în ajutorul tău, am adunat secretele de bază pentru conservarea murăturilor, fără a avea grija că acestea vor fi fără gust sau prea zemoase.

Sezonul murăturilor: ingrediente de bază și secrete

Există multe rețete de murături, fiecare având rețete proprii, moștenite din familie de la generațiile anterioare. Majoritatea au la bază câteva principii de bază pe care vrem să ți le dezvăluim, mai ales dacă ești novice în această îndeletnicire:

Sare și condimente pentru murături

În saramura pentru murături se pot adăuga orice condimente îți plac, însă nu uita de: usturoi, boabe de muștar, foi de dafin și piper negru boabe. Hreanul, mărarul, țelina (frunze și rădăcini) și frunzele de vișin sunt alți conservanți care dau aroma potrivită murăturilor. Condimentele joacă un rol foarte important la murături. Usturoi, hrean, foi de dafin, mărar, țelină sau boabe de muștar sunt cele mai folosite ingrediente. Acestea vor da gust legumelor, vor menține textura crocantă, dar vor și juca un rol antibacterian.

În același timp, pentru saramura perfectă de murături este indicat să folosești sarea grunjoasă neiodată pentru ca murăturile să se păstreze tari și să nu se înmoaie peste iarnă. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este raportul de sare versus apă. Pentru orice saramură bună, reține: la un litru de apă adaugă o 25-30 grame de sare grunjoasă neiodată. Pentru murături în oțet, proporția este: o parte oțet, trei părți apă.

De apar florile de mucegai la murături?

Aceasta este una dintre problemele cel mai des întâlnite. Pentru a evita apariția acestui fenomen este important să sterilizezi cu atenție recipientele și să speli bine, legumele, cu apă rece . Evită să folosești apă de la robinet nefiartă, deoarece duritatea acesteia este una dintre cauzele apariției florilor de mucegai.

O altă cauză pentru care aveți floare la murături este capacul care fie că nu a fost bine închis, fie el nu este etanș și a permis bateriilor să pătrundă în interior.
Asigură-te că toate legumele sunt acoperite complet de saramură, în caz contrar acestea vor fi compromise.

Nu folosi niciodată sare de masă fină la murături. Acesta este un alt motiv pentru care pot să apară flori de mucegai. La murături trebuie să folosești doar sare grunjoasă, neiodată.

Borcane, butoaie de plastic sau lemn

Un prim pas, care îți garantează calitatea murăturilor este curățarea temeinică a recipientelor. Dacă borcanele sau butoaiele nu au impurități și bacterii, murăturile vor rezista un an, și chiar mai mult, în cămară. Indiferent dacă ai cumpărat borcane noi sau refolosești unele în care au mai fost murături sau alte produse din comerț, e important să le cureți înainte, pentru că e posibil să fi adunat depuneri cât timp au fost nefolosite. Totodată, acest aspect este valabil și pentru capacele acestora.

Recipientele, indiferent că vorbim de borcane sau butoaie, trebuie să fie închise etanș. Acestea nu trebuie păstrate la temperaturi ridicate sau la lumină. Ideal, murăturile se păstrează la loc întunecos și la temperatură care să nu depășească 10 grade Celsius.

Vezi și Ce trebuie să adaugi neapărat în borcan când pui castraveți la murat. Așa nu se vor înmuia deloc

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *