Ciorba de perișoare reprezintă unul dintre cele mai iubite preparate culinare ale românilor, indiferent de zona din care se trag. Gospodinele se dau mereu peste cap să facă cea mai bună astfel de ciorbă, însă un ingredient, chiar cel principal, și anume perișoarele, le dau bătăi de cap. Totuși, există un truc simplu care te va ajuta să ai perișoare care nu se fărâmă, dar să fie în același timp și pufoase și gustoase.
Perișoarele sunt delicioase și foarte populare în bucătăria românească. Totuși, sunt cazuri în care acestea se fărâmă în timpul fierberii în ciorbă. Ca să nu mai pățești nici tu acest lucru, trebuie să ști că sunt unele sfaturi care trebuie urmate cu strictețe. La final, cu siguranță te vei bucura de rezultatul obținut.
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare încă dinainte de a te apuca de ciorbă este carnea pentru perișoare. Este recomandat să folosești carne cu un conținut moderat de grăsime, dacă vrei să obții perișoare moi, dar bine închegate. Cele mai bune opțiuni sunt carnea de porc și cea de vită. Le poți și combina, pentru un rezultat mult mai interesant.
Secretul pentru ca perișoarele să nu se fărâme este folosirea unui agent de legare. Gospodinele care știu acest lucru folosesc pesmet sau pâine înmuiată în lapte sau apă. Acestea vor ajuta la absorbția umidității și la menținerea coeziunii perișoarelor. Asigură-te că amesteci bine ingredientele pentru a asigura o distribuție uniformă a agenților de legare. Un alt aspect esențial este manipularea cu grijă a compoziției pentru perișoare. Evită amestecarea excesivă a cărnii, deoarece acest lucru poate duce la o textură mai densă și la fărâmițarea perișoarelor. Amestecă ingredientele doar până când se combină și formează o masă omogenă.
Dimensiunea și forma perișoarelor pot influența și ele rezultatul final. Optează pentru perișoare de dimensiuni medii, astfel încât să se gătească uniform și să rămână moi. Nu pune prea multă presiune pe ele atunci când le rotunjești între palme, ca pe niște bile. În timpul gătirii, asigură-te că focul nu este prea puternic, ci mediu sau chiar mic, pentru că o flacără prea mare poate face ca perișoarele să se fărâme în timpul gătirii. Amestecă cu grijă în recipientul în care faci ciorba de perișoare, pentru a nu le afecta pe acestea.
Dacă vrei să faci și tu ciorbă cu perișoare, dar este prima oară, poți urma rețeta celebrei bucătărese Gina Bradea. Vei avea nevoie de o ceapă, 1-2 morcovi, un ardei gras, o bucată de țelină, 300 ml de suc de roșii sau o cutie ori borcan de roșii cuburi, sare, piper, ardei iute, borș, pătrunjel și leuștean verde pentru ciorbă. Adaugă legumele în oală, după ce le-ai tocat mărunt pe toate, călește-le până se înmoaie puțin, adaugă apa și bulionul și lasă să fiarbă.
Când ciorba este aproape de final, adaugă perișoarele formate în prealabil și lasă-le să fiarbă. Îți vei da seama că ciorba este gata și perișoarele sunt fierte atunci când le vei vedea la suprafața ciorbei. Stinge focul și acoperă oala cu un capac și las-o la odihnit, dar nu înainte de a o asezona cu verdeață proaspătă.