Varza călită reprezintă un preparat tradițional, pregătit destul de des de gospodinele românce. Este un fel de mâncare consistent, foarte gustos și aromat. Ce să adaugi în varza călită pentru un gust aparte? Vezi mai jos care este ingredientul care o face mult mai gustoasă.
Varza călită poate fi preparată în mai multe feluri, fie la cuptor, fie la aragaz și reprezintă un fel de mâncare popular în mai toate zonele țării, rețetele fiind adaptate în funcție de regiune. Potrivit evz.ro, pentru a găti cea mai delicioasă varză dulce călită cele mai bune vase sunt cele din fontă. Dacă nu ai una, e bună orice oală care are pereții mai groși.
Pentru a putea fi călită varza este nevoie, evident, de grăsime. Pentru aceasta este recomandat baconul sau slănina afumată. Trebuie să fie suficientă deoarece fără grăsime varza se va fierbe, nu se va căli. Poți pune în loc de 70 ml de ulei 70 de grame de grăsime de porc. Se pune în tigaie la foc mic și se lasă grăsimea să se topească. Între timp taie varza în două, apoi în patru. Se taie apoi mărunt și se pune într-un castron mai mare, apoi se presară sare deasupra. Sarea ajută la reducerea volumului frunzelor astfel încât să încapă o cantitate mai mare în recipient.
Se curăță ceapa și se taie mai mare, nu fin. Slănina se scoate din oală și se pune ceapa la călit. Se lasă până când devine gălbuie și translucidă, dar fără să se rumenească. Se adaugă apoi jumătate din cantitatea de varză, se lasă până când își reduce volumul, apoi se adaugă al doilea strat. Se adaugă o cană de apă (150 ml), se pune capacul și se lasă să fiarbă la foc mic spre mediu. Se amestecă din când în când. Dacă este necesar se mai adaugă apă.
Dacă preferi să puneți varza la cuptor trebuie să preîncălzești cuptorul la 180 de grade.
După ce varza este gata se adaugă sucul de roșii, treptat, în jur de 200 de grame. Se pun apoi boabele de piper, frunzele de dafin, cimbrul și boiaua dulce. Cel mai important ingredient, pentru ca varza să aibă un gust aparte, este reprezentat de ardeii iuți murați. O varză dulce bună are nevoie și de un ingredient acru. În funcție de cât de puternic este oțetul se pun între 3 și 6 linguri. Gustă treptat pentru a-ți da seama când să te oprești!
Ultimul ingredient este o linguriță de sare grunjoasă. Se lasă totul la foc mic pentru încă 5-10 minute.