Clătitele reprezintă unul dintre cele mai apreciate deserturi. Sunt pe placul celor mari și al celor nici, se fac ușor și sunt potrivite pentru orice ocazie. Cum faci cele mai pufoase clătite și ce să adaugi în aluat pentru un rezultat excelent. Trucul la care apelează chef Florin Dumitrescu.
Atunci când ai poftă de ceva dulce, rapid și delicios, făcut în casă, o porție de clătite este varianta cea mai la îndemână. Fiecare gospodină are o anumită rețetă de clătite pe care o pregătește de fiecare dată, însă pentru un rezultat excelent, trebuie să ții cont de câteva trucuri.
Clătitele perfecte sunt subțiri, pufoase, nu se lipesc de tigaie și nu au marginile uscate. Pentru a obține de fiecare dată clătite ca la carte, chef Florin Dumitrescu apelează la un truc și adaugă un ingredient secret în compoziție. Este vorba despre bere, care face aluatul să fermenteze și să devină mai elastic.
Vezi și: Ce să pui în clătite în loc de ouă. Rețeta de post care te va cuceri, ies galbene și delicioase
Într-un bol, se amestecă făina, zahărul, un praf de sare și oul, cu un tel. Se adaugă treptat laptele, pentru a subția compoziția și a obține un aluat omogen. Se amestecă bine până când nu mai sunt cocoloașe. La final, se adaugă berea și uleiul sau untul topit.
Se lasă compoziția la frigider 20-30 de minute, după care se coc clătitele. Într-o tigaie încinsă, ștearsă cu un șervețel îmbibat în ulei, se pune câte un polonic de compoziție. Se rotește tigaia, astfel încât aluatul să se distribuie uniform. Se coace fiecare clătită la foc mediu, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când se rumenește.
Clătitele se pun una peste cealaltă pe o farfurie, iar pentru a rămâne pufoase și a nu se usca, de fiecare dată când se adaugă o clătită fierbinte deasupra, se întoarce stratul de clătite invers. În acest fel, ultima clătită făcută va fi în contact direct cu farfuria și, datorită condensului care se creează, ea se va menține pufoasă și umedă.
Când s-au răcit puțin, clătitele pot fi savurate cu umplutura preferată. Poate fi cremă de ciocolată, miere, dulceață sau gem. Dacă vrei să savurezi clătitele cu umpluturi sărate, nu mai adăuga zahăr în compoziție.