Mămăliga este un preparat ce însoțește cu brio alte feluri de mâncare, ca garnitură. De asemenea, mămăliga se consumă și în alte țări europene. Află în rândurile următoare cum să faci o mămăligă moale, pufoasă și fără cocoloașe!
Mămăliga își are originile încă din secolul al XVII-lea, când a început să fie consumată de poporul român. Totuși, și pe vremea dacilor se consuma un preparat asemănător mămăligii din zilele noastre, făcut din terci și mei. Dacă vrei să îți iasă și ție o mămăligă perfectă, respectă sfaturile următoare.
După ce ai pus apa la fiert, adaugă un vârf de sare și un praf de mălai în apă. După ce apa a început să fiarbă, adaugă și restul mălaiului, dar nu aștepta ca apa să clocotească, pentru că riști să capeți cocoloașe. Nu turna tot mălaiul o dată, ci treptat, în ploaie. Amestecă mămăliga pe tot parcursul fierberii pentru a se uniformiza, dar și pentru a evita lipirea de recipient. Dacă folosești mălai de țară, reține că acesta se fierbe cu 15 minute mai mult decât cel cumpărat din magazin.
După ce mămăliga e gata, scoate-o pe un fund de lemn. Acesta va absorbi apa și va împiedica aburii din mămăligă să se ridice. Dacă vrei ca mămăliga ta să iasă mai gustoasă, poți folosi lapte în loc de apă. La final, pune unt în mămăligă pentru a-i oferi o consistență mai cremoasă și un gust mai bun preparatului. Pentru o mămăligă cremoasă, ai nevoie de un ingredient inedit. Pentru patru porții de mămăligă adaugă patru căni de apă și o cană de mălai și amestecă încontinuu pentru a nu se forma cocoloașe. Pe măsură ce încorporezi malaiul, adaugă și 100 g de unt. Continuă să amesteci și pune și 150 de g de brânză topită sau smântână. Amestecă totul bine până se omogenizează, apoi ia vasul de pe foc.
Un truc pentru a-ți da seama că mămăliga este gata este atunci când ea ori se desprinde de marginile cratiței, ori pui o lingură de lemn în mijloc și stă țeapănă fără ca tu să o ții.
Dacă nu faci nici mămăligă fiartă în apă și nici în lapte, dar alegi să faci o budincă de mămăligă la cuptor, este nevoie, mai întâi, să o fierbi în lapte pe foc, doar 3 minute, timp în care vei amesteca încontinuu. Adaugă și unt și încorporează bine, răstoarnă mămăliga pe o tavă întinsă pregătită dinainte cu hârtie de copt și uniformizeaz-o. Las-o să se răcească, apoi tai-o cum dorești. Se dă la cuptor pentru încă 10-15 minute la 210 grade. Ulterior, o poți folosi ca suport pentru diverse preparate sau o poți consuma în ce combinații dorești.
În funcție de cantitatea de mămăligă consumată, aceasta poate îngrășa și ea. Este folosită, deseori, drept un înlocuitor sănătos al pâinii, însă, din punct de vedere al caloriilor, este echvalentă cu o felie de pâine, vorbind despre aproximativ 80 de calorii pe felie.