Zacusca se numără printre preparatele tradiționale pentru iarnă pe care le fac majoritatea gospodinelor. Această tocăniță cu multe legume se conservă foarte bine dacă este depozitată în condiții optime și dacă este gătită cum trebuie. Poate fi savurată inclusiv în perioadele de post, fiind delicioasă și sățioasă. Ce să adaugi la final în zacusca de legume pentru o aromă aparte. Este secretul gospodinelor din Ardeal.
Zacusca este acea tocăniță de legume, cu o consistență păstoasă, pe care o putem savura simplă sau pe o felie de pâine. Se prepară ușor, din vinete și ardei copți, ceapă, roșii sau bulion și condimente. Aceasta are nevoie să fiarbă suficient, pentru a se păstra bine în borcane peste iarnă și a nu fermenta.
Citește și: Secretul lui Adi Hădean pentru cea mai bună zacuscă de fasole. Nu o vei mai prepara niciodată altfel
Ingrediente pentru zacuscă clasică:
Citește și: Ingredientul secret pentru cea mai gustoasă zacuscă. Gospodinele de la țară îl folosesc de sute de ani
Mod de preparare:
Se coc ardeii și vinetele, se lasă la răcit, după care se curăță de coajă. Ardeii se curăță și de semințe și se lasă la scurs, împreună cu vinetele, pentru a elimina toată apa. Se toacă ceapa și se pune la călit în ulei, împreună cu o lingură de sare, pentru a se înmuia. Între timp, se toacă și vinetele și ardeii. După ce ceapa s-a călit, se adaugă legumele și bulionul. Se amestecă bine, se pun și foile de dafin și de lasă zacusca la fiert, la foc potrivit. Se amestecă din când în când, pentru a nu se lipi și a nu se afuma.
La final, când zacusca a căpătat consistență, se adaugă condimentele. Se pune piper, se pune zahărul și se potrivește de sare, dacă mai este nevoie. În anumite zone ale țării se mai adaugă și alte condimente precum cimbru, busuioc uscat sau boia afumată. Aceasta din urmă dă o savoare aparte preparatului, fără să îi ofere gust picant.
Citește și: Cât timp se fierbe zacusca. Secretul ca să reziste toată iarna și să nu prindă mucegai
Gospodinele din Transilvania adaugă și mere în zacusca de vinete. Acestea se curăță de coajă, se taie cubulețe și se călesc într-o tigaie separat, înainte de a fi puse peste zacuscă. Se adaugă atunci când zacusca este fiartă și se mai lasă pe foc încă 5 minute, pentru ca aromele să se combine.
Zacusca fierbinte se pune în borcane sterilizate, așezate pe o tavă metalică, pentru a prelua căldura. Se sigilează borcanele și se acoperă cu prosoape, pentru a se răci treptat. Se depozitează într-un loc uscat și răcoros.