Când vine vorba de mâncărurile tradiționale românești, sarmalele ocupă un loc fruntaș în topul preferințelor fiecărui gurmand, indiferent că vorbim de cele în foi de viță sau de varză. Rețetele de sarmale sunt nenumărate, dar în mare parte asemănătoare. Totuși, fiecare are secretul ei. Iată ce ingredient să adaugi pe fundul cratiței pentru a oferi sarmalelor tale un gust deosebit și o textură fină.
Sarmăluțele tradiționale românești sunt făcute din carne tocată de porc sau în combinație cu carne tocată de vită. Unele gospodine preferă să facă sarmale de pui ori curcan. Indiferent de rețetă, contează foarte mult ingredientele speciale pe care le adaugi. Acestea fac diferența de cele mai multe ori și oferă sarmalelor gustul desăvârșit pe care toate gospodinele îl caută.
Citește și: Cât orez se pune la sarmale. Greșeala pe care o fac multe gospodine, secretul pentru un gust irezistibil
Un secret bine păstrat de bucătarii cu experiență constă în adăugarea unei bucăți de slănină în cratița în care gătesc sarmale. Aceasta va face sarmalele mai fragede. La fel de bine, în locul slăninei, se poate adăuga kaizer, cârnați, costiță sau ciolan afumat, în funcție de preferințe.
Totodată, pe fundul cratiței, pe lângă slănină, se pot adăuga câteva rămurele de cimbru uscat, un strat de varză acră tocată și o ceapă tocată.
De asemenea, un alt truc important pe care trebuie să îl știi atunci când vrei să gătești acest fel de mâncare se referă la modul de fierbere. Sarmalele se lasă întotdeauna să fiarbă la foc mic, iar dacă alegi să le gătești la cuptor, nu le pune la o temperatură înaltă.
Mod de preparare
Se îndepărtează pielița, oasele, cheagurile de sânge din carne, se spală și se trece prin mașina de tocat. Apoi, se spală și se toacă mărunt ceapa, morcovul și țelina. Călește foarte puțin legumele tocate într-o tigaie cu untură sau ulei încins.
Apoi adaugă peste carne legumele răcite împreună cu orezul, mălaiul, verdeața tocată, ceapa înăbușită, 1-2 linguri de pastă de tomate și restul de condimente. Se amestecă bine compoziția cu o lingură de lemn. Ulterior, se trece la umplerea foilor de varză.
Așează apoi pe fundul vasului ales pentru gătire un strat generos de varză tocată cu tot cu nervuri și miez. Aranjează sarmalele în cerc, iar printre ele, în funcție de preferințe, adăugă felii de slănină, cârnați sau kaizer.
Între straturile de sarmale pune crenguțe de cimbru sau foi de dafin. Deasupra sarmalelor se pune un strat de varză tocată, apoi se umple vasul apă sau cu un amestec de apă și suc de roșii, în funcție de preferințe. La final, adaugă peste toate acestea o farfurie pentru ca sarmalele să rămână în lichid.
Lasă sarmalele în cuptor timp de 2-3 ore. Însă nu uita ca din când în când să verifici lichidul din oală. Când observi că acesta a scăzut, trebuie să îl completezi.
Poftă bună!