Salata de vinete este unul dintre cele mai iubite preparate ale verii. Aroma de vinete proaspăt coapte nu se compară cu nimic și fiecare gospodină are o modalitate preferată de a face această salată. Un truc care va schimba complet gustul și textura salatei are legătură cu ceapa pe care o adăugăm în compoziție.
Preparatele de sezon au un gust aparte, iar salata de vinete și cea de ardei copți sunt unele dintre cele mai iubite preparate ale verii. Pentru un gust aparte, este important cum alegem și cum coacem vinetele, dar și cum preparăm salata propriu-zisă.
Alege vinete bine coapte, ferme, cât mai proaspete, fără lovituri sau porțiuni moi. Spală-le cu apă rece și coace-le fie pe grătar, fie în cuptorul aragazului, fie direct pe flacără. Întoarce-le pe toate părțile, pentru a se coace uniform, iar când sunt gata, lasă-le să se răcească.
Curăță vinetele de coajă și pune-le la scurs într-o sită, pentru a scăpa de excesul de apă, apoi toacă-le cu un cuțit obișnuit sau cu unul din lemn. Vinetele coapte pot fi preparate imediat sau pot fi puse în punguțe, la congelator și se păstrează foarte bine peste iarnă.
În ceea ce privește salata, există mai multe rețete. Unele gospodine adaugă maioneză, altele doar ulei. Unele pun ceapă, altele o evită, pentru că poate da salatei un gust înțepător. Pentru a scăpa de această problemă și pentru a da vinetelor un gust deosebit, ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei, cu puțină sare.
Vinetele tocate se mixează cu sare și cu un gălbenuș de ou crud, după care se adaugă ceapa călită, cu tot cu ulei și se mai mixează câteva minute, pentru a omogeniza compoziția. Ceapa prăjită dă o savoare aparte vinetelor și nu le face să fie iuți. Aceasta este o rețetă rapidă de salată de vinete, cu gălbenușul și uleiul adăugate separat.
Dacă preferi salata de vinete cu maioneză, scurge uleiul de la ceapa călită înainte de a o adăuga, pentru ca salata să nu aibă un gust greu. De asemenea, maioneza se poate înlocui cu o lingură de tahini, dacă îți place aroma orientală a pastei de susan.