Atunci când vine vorba despre murături, fiecare gospodină are o rețetă pe care o prepară an de an și care îi iese cel mai bine. Pe lângă varză, castraveți, gogoșari și legume asortate, gogonelele sunt nelipsite de pe lista de legume murate la borcan. Cum prepari saramura pentru ele și ce să faci cu gogonelele înainte de a le pune la murat. Așa se vor păstra excelent peste iarnă.
Dacă îți plac legumele murate în saramură, această rețetă este ideală pentru iarnă. Gogonelele murate în apă cu sare se păstrează crocante și delicioase peste iarnă și pot fi savurate alături de o friptură sau o tocăniță de legume. Sunt ușor de pregătit și, dacă ții cont de câteva reguli, se vor păstra excelent în borcane.
În primul rând, borcanele trebuie să fie perfect curate și sterilizate. Dacă folosești borcane din anii trecuți, cumpără capace noi, pentru că cele vechi este posibil să aibă urme de rugină, de uzură și să nu se mai închidă etanș. Poți alege gogonele ferme, necoapte, dar și unele care au început deja să se coacă și sunt mai moi.
Citește și: De ce să pui frunze de vișin deasupra murăturilor. Secretul știut de puține gospodine
Pentru saramură, ai nevoie de sare grunjoasă, specială pentru murături. La fiecare litru de apă, se pune o lingură cu vârf de sare grunjoasă sau 20-25 de grame. Apa împreună cu sarea se pun într-o oală pe foc și se dau în clocot, astfel încât sarea să se dizolve complet. Se lasă saramura să se răcorească puțin, timp în care se pregătesc borcanele și restul ingredientelor.
Pentru a steriliza borcanele și capacele, poți folosi cuptorul, cuptorul cu microunde sau mașina de spălat vase. Dacă vrei să sterilizezi borcanele după metoda clasică, la cuptor, acestea se spală, se pun pe o tavă și se dau la cuptor. Se pornește cuptorul la 150 de grade și se lasă borcanele timp de 10 minute sau până când apa de pe ele se evaporă.
Citește și: Ce trebuie să adaugi neapărat în borcan când pui castraveți la murat. Așa nu se vor înmuia deloc
Gogonelele se spală bine în apă rece și se scot pe prosoape de bucătărie, pentru a se usca. Înainte de a fi puse în borcane, gogonelele se înțeapă cu un ac gros, pentru ca saramura să intre bine în ele. În acest fel, se creează niște canale prin care saramura ajunge în interiorul legumelor și le ajută să se păstreze crocante.
Pe lângă gogonele, în borcan se mai pun și frunze de țelină, bastonașe de hrean și de morcov, boabe de piper, mărar uscat. Unele gospodine adaugă și câțiva căței de usturoi, precum și un ardei iute, pentru a da un gust ușor picant gogonelelor. Se toarnă și saramura, cât să acopere complet gogonelele și borcanele să fie pline.
Citește și: Câtă sare se pune, de fapt, la un litru de apă pentru murături. Multe gospodine procedează greșit
Acestea se închid ermetic și se lasă să se răcească treptat. Se depozitează într-un loc uscat și răcoros și nu se umblă la ele timp de trei săptămâni. După acest interval, se consideră că gogonelele sunt murate și pot fi consumate.