Deși pare simplu, gătitul orezului este o chestiune delicată, nu toată lumea și nu întotdeauna, este posibil să-l gătești în așa fel, încât să placă atât prin gust, cât și prin textură. În rândurile următoare, vă vom spune mai multe despre cum să gătiți orezul și ce să nu faceți.
Trebuie să spăl orezul înainte să-l prepar? În câtă apă se fierbe orezul? Se amestecă sau nu, în timpul fierberii? Orezul alb se gătește la fel cu cel brun? Acestea sunt întrebări comune, din acest motiv, am adunat o serie de reguli generale pentru prepararea corectă a orezului:
Spală orezul: Primul pas este să speli bine orezul sub apă rece. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea excesului de amidon de pe boburi, ceea ce contribuie la lipirea orezului de oală. Pune orezul într-o sită fină sau într-un castron cu apă și amestecă-l cu mâinile timp de câteva minute. Continuă să clătești orezul sub apă rece până când apa devine limpede și nu mai este tulbure. Acest lucru indică faptul că ai îndepărtat cea mai mare parte a amidonului.
Anumite sortimente de orez trebuie lăsate în apă înainte de fierbere: de exemplu, orezul basmati și cel sălbatic. Aceste două sortimente trebuie întotdeauna lăsate în apă, timp de 15-30 de minute, înainte de a le fierbe. Sortimentele de orez cu bobul lung sunt cele care trebuie pregătite astfel înainte de a le fierbe.
După clătirea orezului, adaugă cantitatea necesară de apă într-un vas cu fund dublu și adu apa la punctul de fierbere. Adaugă o linguriță de sare și amestecă ușor. Apoi, adaugă orezul scurs și redu flacăra la minim. Acoperă vasul cu un capac și lasă orezul să fiarbă timp de aproximativ 15-20 de minute, sau conform instrucțiunilor specifice de pe ambalaj. Se lasă capacul cât mai ermetic pus pe oală, astfel încât aburul să fie păstrat în oală. De fapt, acesta este ‘marele secret’ al fierberii orezului, faptul ca în ultimele minute, când mai este puțină apă în oală și ne e teama că se lipește, de fapt orezul se gătește în abur, care îl va împiedica să se lipească de oală.
În ultima etapă, după ce ai luat oala de pe foc, lasă orezul să se odihnească timp de câteva minute înainte de a-l servi. În tot acest timp, lasă capacul pus pe oală. Acest pas ajută la stabilizarea texturii orezului și la evaporarea oricărei umidități rămase. Poftă bună!