Ce să faci cu ouăle înainte de a le pune în aluatul de cozonac. Doar așa va ieși auriu și super pufos

Ouăle se numără printre ingredientele esențiale pe care le folosim la cozonac. De aceea este absolut necesar să respeți aceste condiții
Ce să faci cu ouăle înainte de a le pune în aluatul de cozonac. Doar așa va ieși auriu și super pufos

Ce să faci cu ouăle înainte de a le pune în aluatul de cozonac. Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar reuniunea de familie, la masa de Cărciun, este unul dintre cele mai aștepate momente. Dintre bucatele tradiționale cu care ne vom răsfăța papilele gustative, nu poate lipsi apentisantul și deliciosul cozonac. Însă gătirea acestui desert necesită timp și pricepere, iar gospodinele cu experiență mai cunosc și câteva secrete, pe lângă rețetele clasice, care le ajută să scoată din cuptor cel mai gustos și arătos cozonac.

Ce să faci cu ouăle înainte de a le pune în aluatul de cozonac

Pentru a scurta simțitor timpul de lucru în bucătărie, este important să te organizezi bine înainte de a începe lucrul efectiv. Așadar, pregătește din timp toate ingredientele pentru cozonac, tăvile în care vei pune aluatul, ustensilele precum cântarul, și, de asemenea, nu uita să încălzești cuptorul înainte de a te apuca de frământat și de pregătirea compoziției.

Pentru un cozonac gustos și pufos este extrem de important să ții cont de următorul aspect: atunci când te apuci de treabă, toate ingredientele ar trebui să fie la temperatura camerei. Inclusiv ouăle.

Ouăle reci, scoase direct din frigider nu vor avea acelaşi volum şi nici o omogenizare uşoară, precum cele scoase din timp din frigider şi lăsate să ajungă la temperatura camerei.

Indicat ar fi să separi mai întâi albușul de gălbenuș după care să le lași să ajungă la temperatura camerei. Mai exact, lasă-le cel puțin jumătate de oră înainte să le folosești.

Pentru o culoare mai intesă a cozonacului, poți începe ulterior să bați gălbenușurile cu sare și cu lingură de lemn.

O excepţie de la regula temperaturii camerei în privinţa ingredientelor o constituie untul, care este bine să fie mai cald, dar nu fierbinte. Să devină cremos, dar nu lichid. Dacă este prea rece, nu se amestecă bine, iar dacă este fierbinte, cozonacul îşi pierde din pufoşenie, devenind dens, umed-lipicios şi neuniform.

Extrem de importantă este și calitatea ingredientelor folosite. Ele trebuie să fie proaspete pentru a nu risca să alterezi cozonacul. Iar făina nu face excepție.

Cea mai bună făină pentru cozonac

Dacă vrei un cozonac perfect, trebuie să ții cont în primul rând de calitatea făinii și nu neapărat de prețul acesteia. În comerț găsești mai multe tipuri de făină, în funcție de produsele pe care vrei să le gătești. Acestea au diferite grade de rafinare a cerealelor din care este făcută.

Iată clasificarea în funcție de gradul de rafinare:

  • Pentru aluaturile pufoase și aluaturile ușoare de patiserie – este recomandată făina 000
  • Pentru produsele din cofetărie sau pentru produse de patiserie – folosește făina 480 (sau 450), aceasta având o textură mai fină.
  • Pentru prăjituri, biscuiți, brioșe, pâine, tarte, foi de plăcintă, croissante – folosește făina 550, care este mai dură.
  • Făina 650 este cea mai bună pentru cozonac. Aceasta are un conținut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: pâinea, pizza, focaccia.

Citește și: „Ingredientul banal care poate strica orice cozonac. Ce să nu pui niciodată în aluat. E cea mai mare greșeală

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 95 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *