Salata de vinete este un preparat preferat de mai toți românii. Varianta clasică a salatei de vinete este cea cu ceapă și maioneză, existând tot felul de alte combinații delicioase pe care trebuie să le încerci. Rămânem, însă, la rețeta de bază, căci astăzi îți vom dezvălui câtă ceapă trebuie să pui la acest preparat. Multe gospodine greșesc când vine vorba de acest ingredient.
Salata de vinete este extrem de gustoasă și variată, se poate preapra ușor și oricând, însă asta nu înseamnă că este ferită de riscuri. Putând fi preparată în multe variante, care mai de care mai pline de imaginație, salata de vinete pornește de la cea mai simplă variantă: cu maioneză și cu ceapă. Gospodinele fac acest preparat la ochi, fără să mai măsoare cantitățile ca la carte. Pentru doamnele ce le au deja într-ale bucătăritului, să spunem că deja s-au învățat, dar pentru amatoare, respectarea proporțiilor este importantă, pentru că acest lucru influențează preparatul final. Și sigur nu vrei să arunci salata la gunoi, după cât te-ai chinuit să o prepari.
Dacă faci și tu salata de vinete „după ochi”, sfatul nostru este să renunți la acest obicei prost. Salata de vinete este foarte gustoasă, dar trebuie să ții cont și de cantități pentru ca preparatul tău să aibă un gust inedit. Așadar, reține că la 1 kilogram de vinete este indicat să pui o ceapă mică. Dacă dorești ca salata ta de vinete să aibă un gust mai intens de ceapă, poți adăuga două mici, dar ai grijă să nu exagerezi pentru că riști să îi strici gustul cu prea multă ceapă. Și oricât de mult ți-ar plăcea, nici prea multă nu-i prea bună.
Dacă, totuși, ai pus prea multă ceapă în salata ta de vinete, află că poți rezolva foarte ușor problema. Tot ce trebuie să faci este să adaugi maioneză și zeamă de lămâie în compoziție. Gustul iute al cepei nu se va mai simți atât de pregnant.
Ca să faci salată de vinete, nu ai nevoie de multe lucruri de prin bucătărie. Apucă-te de salată, folosind:
Vinetele se spală și se șterg bine, apoi se coc apoi la cuptor timp de 1 oră și 25 de minute, la 150 de grade. După primele 30-35 de minute se întorc pe partea cealaltă pentru a se coace uniform. După ce sunt gata și le-ai lăsat la răcit, se curăţă de coajă şi se spală bine, fără a se tăia cotorul. Se pun la scurs timp de 30-45 de minute, iar poi se taie cotorul. Se toacă ceapa foarte mărunt, iar vinetele sunt puse pe un fund din lemn și se toacă foarte bine, tot cu un instrument din lemn. Acest lucru este important pentru a nu se strica vinetele.
După ce sunt tocate foarte bine, le pui în tigaie, peste uleiul încins. Se adaugă ceapa, sarea și piperul și se amestecă bine pentru a se încorpora cum trebuie ingredientele. Poți servi salata de vinete cum dorești.