Ești în bucătărie și încerci să faci cea mai bună ciorbă din lume, dar din greșeală, adaugi prea mult borș, oțet sau zeamă de lămâie și ciorba ta devine prea acră. Ce să faci acum? În loc să arunci ciorba, poți folosi un truc simplu și eficient pentru a repara greșeala și a salva gustul ciorbei tale. Iată care sunt variantele pe care le poți folosi pentru această situație, în funcție de ingredientele pe care le ai la îndemână, în bucătărie.
Pentru a reduce sau elimina gustul acru al ciorbei, din fericire există soluții. Va trebui să folosești ingrediente care neutralizează acizii și, prin urmare, vor corecta aciditatea ciorbei. Iată alimentele care pot elimina cu succes aciditatea dintr-o ciorbă:
Pentru ciorbele dulci-acrișoare, cum ar fi ciorba de borș cu carne sau ciorba de varză, poți să adaugi puțin zahăr sau miere pentru a contracara aciditatea. Este cunoscut că zahărul neutralizează acidul. Adaugă treptat și degustă pentru a ajusta cantitatea în funcție de preferințele tale.
Bicarbonatul de sodiu este un compus alimentar, cu pH-ul 8, care are proprietatea de a alcaliniza compușii acizi. Principalul său avantaj, spre deosebire de alte trucuri, este că elimină aciditatea prezentă în ciorbă, fără a-i altera sau modifica gustul. Este nevoie de o cantitate mică pentru a reduce nivelul de aciditate din ciorba prea acră. Atenție, însă, să nu adăugați prea mult, pentru că bicarbonatul de sodiu, în cantități mari, poate strica gustul mâncării. Ca să fie eficient, aveți nevoie de el atât cât să echilibrați gustul, într-o cantitate mică, pentru a nu altera ciorba.
Pentru ciorbele cremoase poți adăuga smântână cu minim 35% grăsime, pentru a tempera aciditatea. Acest ingredient va oferi un gust bogat și va îndulci gustul prea acru al ciorbei. Adaugă smântâna treptat și amestecă bine pentru a obține consistența și gustul dorite.
Dacă niciuna dintre opțiunile de mai sus nu este potrivită sau nu-ți dorești să schimbi consistența ciorbei, poți dilua aciditatea prin adăugarea de bulion sau apă. Acest lucru va reduce concentrația de acid în ciorbă fără a modifica prea mult gustul sau textura ei.
Vezi și Câtă smântână se pune, de fapt, în ciorba de pui a la grec. Secretul gustului desăvârșit
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce aciditatea ciorbei este să adaugi bucăți de cartofi, morcov sau dovlecel. Legumele vor absorbi excesul de acid din ciorbă și vor contribui la îmbunătățirea consistenței acesteia. Taie legumele în cuburi mici și fierbe-le în ciorba ta până când devin moi. După ce legumele s-au gătit, poți alege să le scoți sau să le lași în ciorbă, în funcție de preferințele tale. Această metodă va ajuta la echilibrarea gustului și la reducerea acidității.