Ce să faci dacă ciorba nu are gust. Singurul ingredient care salvează rețeta, nu e nevoie să arunci mâncarea

Așa redai gustul ciorbei
Ce să faci dacă ciorba nu are gust. Singurul ingredient care salvează rețeta, nu e nevoie să arunci mâncarea

Supele și ciorbele se regăsesc într-o varietate largă atunci când vorbim despre gastronomia tradițional românească. Ciorba este un fel de mâncare delicios și hidratant, plin de nutrienți și vitamine, ce satisface gusturile oricărui gurmand. Gustul ciorbei sau al supei este de multe ori considerat un secret bine păstrat al mamelor și bunicilor. Dar ce facem dacă, deși ne străduim să îi dăm un gust inconfundabil ciorbei sau supei noastre, ajungem ca de fapt să avem o oală cu conținut fără gust? Hai să afli ce ai de făcut în această situație!

Cum să redai gustul ciorbelor tale

În primul rând, este important să ai în bucătărie oale și cratițe de volume diferite și din materiale de calitate, precum oțel inoxidabil. În felul acesta, recipientele își păstrează aderența și vei reuși să fierbi lichidul supei sau al ciorbei atât cât ai nevoie pentru a obține un preparat exact pe gustul tău și al celor dragi. Iată câteva sfaturi pentru a-ți ieși cea mai bună ciorbă pe care cu siguranță familia și musafirii tăi o vor aprecia din plin!

Adaugă condimente, ierburi aromatice uscate sau proaspete

Cele trei tipuri de verdeață ce nu trebuie să lipsească din bucătăriile gospodinelor sunt pătrunjelul, mărarul și leușteanul. Acestea sunt verdețuri care trebuie adăugate la finalul preparării ciorbei sau supei deoarece, prin infuzare, ele eliberează uleiuri aromatice și substanțe specifice ce dau gustul inconfundabil preparatului tău. De obicei, pătrunjelul se potrivește cu toate tipurile de ciorbe, fie dulci, fie acre, inclusiv supelor. Leușteanul este potrivit pentru ciorbele drese cu bulion sau suc de roșii. Mai există, însă, și tarhonul, specific zonei Translivaniei, care dă un gust special ciorbelor făcute cu afumătură. În general, recomandat este să adaugi condimente uscate sau ierburi uscate la început, iar pe cele proaspete la sfârșit.

Adaugă ingrediente acide

Oțetul, sucul de lămâie, pasta de tomate și multe altele sunt ingrediente ce vor potența și mai mult gustul unei ciorbe. Un mic aport de aciditate va conferi ciorbelor drese cu ou și smântână sau celor făcute din oase un plus de prospețime și contrast în paleta bogată de arome. Totuși, nu folosi foarte mult dintr-o dată. Pune o cantitate mică, treptat, până ajungi la gustul dorit.

Rumenește ingredientele înainte de a le pune în ciorbă

Deși nu este o practică foarte întâlnită, diferența se va simți în farfurie. Atât carnea de pui, porc sau vită, cât și legumele se bagă la cuptor și se lasă la rumenit până fac o crustă aurie pe exterior. Odată introduse în oala cu ciorbă și fierte, vor da o savoare unică și un gust inedit ciorbei sau supei tale.

Adaugă mereu borș sau zeamă de varză

Alte două ingrediente celebre în bucătăria românească sunt borșul și zeama de varză. Adăugate în ciorbele de perișoare sau celor de oase, conferă preparatelor un gust răcoritor și plăcut. Zeama de varză este un ingredient ce vine cu un aport important de vitamine și nutrienți. La fel și borșul, însă el este utilizat mai mult în regiunea Moldovei. Cantitatea se stabilește în funcție de preferințele fiecăruia, mai ales că nu toți sunt fanii ciorbelor acre.

Lasă ciorba să fiarbă fără capac

Cu cât fierbe mai mult, cu atât ciorba devine mai concentrată și mai gustoasă. Acest lucru se petrece prin evaporarea unei treimi din lichidul inițial introdus în oală, astfel că lichidul rămas va fi concentrat în arome.

Elimină excesul de grăsime

Se spune că pentru a da gust unei cantități mari de ciorbe, îți trebuie o cantitate mică de grăsime. În general, grăsimea dă un gust foarte bun mâncărurilor, dar în exces, dăunează, iar ciorbele nu fac excepție. Dacă pui prea multă grăsime în ciorbă, celelalte ingrediente își pierd gustul. Astfel, dacă este prea multă grăsime care plutește deasupra preparatului, adun-o ușor cu o lingură și ai grijă la proporțiile folosite ulterior.

Pentru un plus de gust, mai poți adăuga și amestecuri de legume uscate și mărunțite, dar optează pentru cele naturale, făcute de tine în casă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Tags:
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.3 30 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *