Fasolea este un aliment care are nevoie de timp și răbdare pentru a se găti corespunzător. Boabele de fasole fierb greu, iar timpul de gătire este de cel puțin o oră. Dacă fasolea este mai veche de 2 ani sau dacă apa este dură, timpul de fierbere poate crește și la câteva ore. Ce să faci dacă nu fierbe fasolea? Trucuri care te salvează în bucătărie atunci când întâmpini această situație.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că fasolea este o legumă care fierbe greu. La fel ca lintea și ca năutul, aceasta are nevoie să stea la înmuiat înainte de a fi pusă pe foc. În timp ce stau în apă, boabele de fasole se hidratează și se umflă, astfel încât atunci când o pui pe foc să fiarbă într-un timp rezonabil.
De obicei, fasolea se pune la înmuiat în apă rece, de seara, pentru a fi gătită a doua zi. După ce stă la hidratat peste noapte, fasolea poate fi pusă la fiert. Dacă nu ai la dispoziție atât de mult timp, poți pune apă fiartă peste fasole și o poți lăsa așa o oră. În acest fel, fasolea se va hidrata și va fierbe, chiar dacă nu a stat câteva ore în apă.
După ce a stat la înmuiat, se schimbă apa și se pune fasolea la fiert. Se lasă pe foc până dă în clocot, după care se schimbă apa. Fasolea se fierbe la foc potrivit, iar după o oră de stat pe foc, ar trebui ca boabele să înceapă să se înmoaie și să se sfărâme. Dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă fie că fasolea este prea veche, fie că apa este prea dură. Iată ce poți face dacă fasolea nu fierbe!
Apa de la chiuvetă poate să nu fie potrivită pentru gătit. Chiar dacă este filtrată, apa dură nu este bună pentru a fierbe fasolea. Dacă boabele nu fierb, este cazul să arunci apa și să folosești apă plată. Aceasta va ajuta boabele de fasole să fiarbă mai repede și să devină moi.
Bicarbonatul este un ingredient care, atunci când este folosit la gătit, are capacitatea de a frăgezi. Se utilizează atât la carne, cât și la fasole, pentru ca aceste alimente să fiarbă mai repede. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi fasolea, pentru a reduce timpul de gătire.
Nu doar vechimea boabelor de fasole influențează timpul de gătire, ci și dimensiunea acestora. Atunci când cumperi fasole din comerț, alege un sortiment cu boabele cât mai mici, pentru că acestea vor fierbe cel mai repede. De asemenea, ține cont că fasolea roșie sau cea pestriță vor fierbe mai greu decât fasolea albă.
Dacă ai un dispozitiv de gătit sub presiune sau un aparat de tip multi-cooker, poți reduce la jumătate timpul de fierbere pentru fasole. Folosește cu încredere aceste ustensile de bucătărie atunci când te grăbești, indiferent că prepari ciorbă, iahnie sau fasole bătută.