Orhideea este una dintre cele mai populare plante de interior, datorită florilor ei deosebite. Dacă o îngrijești corespunzător, va înflori tot anul și va înfrumuseța orice spațiu în care este așezată. Totuși, dacă nu are parte de anumite condiții de mediu, va înceta să mai facă flori. Ce să faci dacă orhideea nu mai înflorește și cum o readuci la viață.
Orhideea în ghiveci este o plantă care se regăsește în multe locuințe și spații de lucru. Există multe variante, cu flori mai mari sau mai mici, de diferite culori, de la alb până la roz și mov sau nuanțe combinate. Florile au un aspect deosebit, find unele dintre cele mai frumoase. Pentru ca planta să înflorească abundent, are nevoie de anumite condiții și de o îngrijire specifică.
Citește și: Trucul banal care îți salvează orhideele ofilite. Ce e bine să faci, de fapt
Fiind o plantă tropicală, orhideea are nevoie de un mediu cald și cu o umiditate ridicată. În plus, solul din ghiveci trebuie să fie unul care să dreneze bine apa, dar bogat în substanțe nutritive în același timp. Pentru ca orhideea să înflorească tot anul, are nevoie de un pământ bogat în magneziu, potasiu și fier.
În ceea ce privește irigarea, orhideea are nevoie să fie udată de 3 ori pe săptămână vara și de 2 ori pe săptămână iarna. Ideal este să fie pusă în chiuvetă și să fie turnată apă din belșug, apoi lăsată la scurs. Dacă solul este unul care drenează bine, apa în exces se va scurge. În caz contrat, rădăcinile putrezesc și planta va avea de suferit.
Fiecare plantă are o perioadă în care înflorește, apoi florile cad și urmează un nou ciclu de înflorire. Acest lucru este valabil și în cazul orhideei, dar dacă trece prea mult timp și planta nu mai înflorește, este cazul să iei măsuri. Mută ghiveciul într-un loc cu mai multă lumină, aproape de pervazul geamului, însă nu în bătaia directă a razelor soarelui.
Citește și: Cum se îngrijesc orhideele iarna. Locul ideal din casă unde e bine să le așezi
Dacă rădăcinile plantei ies la suprafață, schimbă ghiveciul cu unul mai mare. Fii atent la rădăcini, pentru că dacă acestea sunt negre sau au urme de mucigai, înseamnă că planta primește prea multă apă sau că solul nu este unul care drenează bine și trebuie schimbat. Apa în exces afectează planta și o împiedică să înflorească.
Pentru a ajuta orhideea, poate fi nevoie de un sol mai fertil. Poți prepara un îngrășământ natural din coajă de banană, coajă de ou și puțină scorțișoară, pe care să îl adaugi în ghiveci. Amestecul este bogat în minerale, substanțele nutritive de care orhideea are nevoie pentru a se dezvolta armonios.