Se poate întâmpla ca în timp pomii fructiferi să nu mai facă roade. Ce este de făcut? Poate mulți oameni se gândesc să îi taie, însă ar fi bine să nu se grăbească spre această decizie. Există un truc la îndemâna oricui și care ajută pomii să își revină.
Ajung, în general, în această situație pomii mai bătrâni. Unul dintre motive este faptul că le lipsește fierul. Astfel, poți folosi metoda bunicilor care băteau cuie ruginile în trunchiul pomilor fructiferi. Chiar și acum, mulți pomicultori încă folosesc acest truc.
De asemenea, ia în calcul și condițiile climatice care pot împiedica pomii să rodească: înghețul târziu care poate apărea primăvara, după ce pomii au înmugurit sau chiar înflorit. Alte cauze pot fi și lipsa toaletării, a irigării, sau, dimpotrivă, apa în exces, dar și anumite afecțiuni ale pomilor îi pot împiedica pe aceștia să rodească.
Cu siguranță ai văzut cuie bătute în pomii fructiferi, însă probabil te-ai gândit că sunt utilizate pentru a agăța ceva în ele. De fapt, este vorba despre o practică a bunicilor cu un rol foarte important pentru sănătatea pomilor. Cuiul ruginit, bătut în scoarța unui pom (măr, păr, vișin, cireș, corcoduș sau prun) poate rezolva problemele legate de carența de fier a acestora. Fierul de la suprafața lor va suplini lipsa acestuia din interiorul pomilor fructiferi. Potrivit specialiștilor, această metodă va da roade după aproximativ 12 luni. Pomii care nu mai făceau roade își revin.
Experții în pomicultură spun însă că e nevoie ca înainte de a bate cuie în copacii din livadă, acestea să fie sterilizate cu atenție. De asemenea, acestea nu trebuie bătute de tot în scoarța pomului. Ele se bat doar pe jumătate, pentru a evita formarea rănilor în trunchiul copacului. În situația în care nu sunt sterilizate corect și nici bătute cum trebuie, pot apărea anumite boli și dăunători care vor afecta și mai mult pomii fructiferi.
Este o metodă la fel de utilă și des folosită în multe livezi. Este nevoie să pui o cantitate rezonabilă de rugină la rădăcina pomului, chiar atunci când îl plantezi.
Vezi și – Ce se poate planta de fapt între pomii fructiferi. Secretul experților pentru o grădină bogată