Căpușele devin active între aprilie și noiembrie. Ele se ascund în locuri umbroase, în păduri și iarba înaltă. Nu pot zbura sau sări, dar se pot agăța de hainele nostre. Dacă ești mușcat de o astfel de insectă, trebuie să știi cum să procedezi. Iată la ce anume trebuie să fii atent! Vezi sfaturile medicului specialist!
Căpușele trăiesc în păduri și pajiști acoperite de vegetație. Ele se hrănesc cu sângele rozătoarelor mici (șoareci, veverițe), al păsărilor și al altor mamifere (căprioare, cai, de exemplu) care pot fi purtătoare ale unor germeni periculosi.
Tocmai din acest motiv, căpușele pot fi extrem de periculoase pentru noi. Aceste insecte pot transmite boli grave omului, precum Lyme sau Borelya.
Dacă ai observat că ai fost mușcat de o căpușă, este important să acționezi rapid. Dr. Andrei Rogoz, specialist în boli infecțioase la Spitalul Clinic Sanador, recomandă extragerea insectei cât mai rapid, folosind o pensetă fină pentru a evita ruperea sau manipularea excesivă.
Totodată, este esențial să păstrezi igiena zonei afectate pentru a preveni infecțiile. Dacă nu ai la îndemână instrumentul ideal, îndepărtează căpușa cu unghiile. Înainte de asta, însă, spală-te foarte bine pe mâini.
Citește și Ce trebuie să faci imediat dacă te înțeapă o căpușă. Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu precizări importante!
Totuși, de unde știi când să te adresezi medicului specialist? Ei bine, trebuie să te vadă un doctor dacă nu știi când a avut loc mușcătura sau dacă părți din căpușă au rămas sub piele.
”Dacă se remarcă momentul muşcăturii de căpuşă şi aceasta este în continuare fixată la nivelul pielii, recomandarea este de a încerca extragerea acesteia cât mai repede, de preferat cu o pensetă fină, fără a o rupe şi fără a o manipula excesiv, cu respectarea măsurilor de igienă locală.
Dacă acest lucru nu se poate realiza de către dvs., vă puteţi prezenta la un cabinet medical de urgenţă. Dacă nu ştiţi cu cât timp în urmă s-a produs muşcătura, sau atunci când căpuşa a rămas ataşată mai mult de 24 de ore, vă puteţi adresa medicului de familie sau unui medic de boli infecţioase pentru a se evalua necesitatea administrării unei doze sau scheme profilactice antibiotice.
Timp de circa o lună de la muşcătură, trebuie monitorizată apariţia unor erupţii cutanate, a febrei, durerilor musculare, durerilor de cap, a unei stări de oboseală, situaţii în care se recomandă prezentarea de urgenţă la medic, pentru evaluări suplimentare”, a transmis medicul Andrei Rogoz, potrivit clickpentrufemei.ro.
De asemenea, doctorul mai spune că este important ca starea de sănătate să fie ținută sub observație după mușcătură. Totodată, medicul spune că pacienții trebuie să fie atenți la simptomele care ar putea indica potențiale probleme, cum ar fi erupții cutanate, febră, dureri musculare sau o stare generală de oboseală.