Ce să faci de Sfântul Ilie pentru noroc, sănătate și prosperitate. Tradiția care te ferește de necazuri

Așa îți va merge bine tot anul

Scris de: Daoud Andra

19 Jul. 2023

Ce să faci de Sfântul Ilie pentru noroc, sănătate și prosperitate. Tradiția care te ferește de necazuri

Sfântul Ilie se celebrează în fiecare an pe data de 20 iulie, fiind una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri, de care se ține cont cu sfințenie, mai ales la sat. Ce să faci de Sfântul Ilie, ca să-ți meargă bine tot anul, potrivit tradiției.

Sfântul Ilie, ocrotitor al recoltelor și al aviatorilor

Sfântul Ilie este menționat în Vechiul Testament și este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendar. A trăit cu opt secole înainte de venirea Mântuitorului pe pământ și se spune că a salvat poporul evreu de la foamete, aducând ploaia după ani de secetă. Din acest motiv, este asociat cu ploaia și cu recoltele bogate. Tot pe 20 iulie, în România se sărbătorește și Ziua Aviației. Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul celor care se deplasează pe calea aerului.

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ilie. Alimentele care trebuie împărțite în special copiilor pe 20 iulie

Se spune că acest sfânt alungă seceta de pe ogoare și aduce ploi care ajută recolta și răcoresc pământul. Tot el poate da grindină, fulgere și tunete puternice. Atunci când sunt trăznete, se spune că Sfântui Ilie pocnește din biciul lui, pentru a alunga diavolii.

Este cunoscut ca fiind un sfânt bun și corect, care s-a căit și a fost iertat de Dumnezeu. După ce a fost ispitit de diavol și a săvârșit păcatul capital, omorându-și părinții, Sfântul Ilie a primit o nouă șansă din partea lui Dumnezeu.

Ce să faci de Sfântul Ilie

Această zi de sărbătoare este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri. Se spune că de Sfântul Ilie este bine să mănânci primele roade ale verii. Merele, perele și alunele nu se mănâncă înainte de această sărbătoare, chiar dacă s-au copt.

Citește și: Când este Sfântul Ilie 2023. Pe ce dată pică

De Sfântul Ilie, este bine ca femeile să ducă la biserică busuioc și să-l pună la icoane. Se pregătesc și pachete care se dau de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt. Este bine să împarți fructe, apă, flori de câmp și alte bucate.

În dimineața acestei zile, se culeg plantele de leac și cele din care se prepară ceai. Acestea se usucă și se spune că vor avea efecte tămăduitoare când vor fi folosite.

Fetele tinere își pot visa ursitul dacă pun busuioc sub pernă în noaptea de Sfântul Ilie. De asemenea, se spune că dacă visează un ogor verde, se vor căsători cu un băiat tânăr. Dacă visează un ogor uscat, vor lua de bărbat pe cineva bătrân.

Citește și: Calendar ortodox iulie 2023. Ce sărbători importante sunt în această lună

În această zi este bine să îți faci cruce, pentru a fi ferit de trăznete. De asemenea, oamenii se pot ruga la Sfântul Ilie pentru sănătate, liniște sufletească și ajutor.

Cojocarii și apicultorii îl cinstesc în mod special pe Sfântul Ilie. Cei care au stupi, îi pot curăța și pot extrage mierea în această zi. Este bine ca un fagure să fie dus la biserică și dat de pomană.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *