Varza murată este pregătită de multe gospodine în această perioadă a anului. Pentru a se păstra bine până la primăvară și a nu face floare, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Acestea îți garantează un rezultat ca la carte, iar varza nu se va acri prea tare. Totuși, ce este de făcut dacă varza murată a făcut floare? Ingredientul acesta te scapă de problemă.
Varza murată este una dintre pregătirile pe care majoritatea gospodinelor le fac pentru iarnă. Aceasta se folosește la sarmale, dar poate fi și călită sau poate fi consumată ca atare, fiind un aliment delicios și sănătos. Pentru ca varza să se păstreze bine până la primăvară, să nu se acrească prea tare și să nu facă floare, fiecare gospodină trebuie să țină cont de câteva trucuri.
Chiar dacă respecți rețeta originală și speli bine butoiul, din cauza temperaturilor ridicate, procesul de fermentare al verzei se poate accelera. Atunci apare așa-numita „floare”, adică puțin mucegai deasupra. Pentru a opri procesul, trebuie doar să adaugi în butoiul cu varză câteva tablete de aspirină pisată. Aceasta se folosește și la alte tipuri de murături, pentru a le ajuta să se păstreze în condiții optime.
Gospodinele de la țară apelează la un alt truc. Adaugă în butoiul cu varză rădăcini de hrean curățate, încă de când pun varza la murat. Această legumă împiedică fermentarea accelerată și ajută varza murată să nu facă floare, indiferent cât stă în butoi.
Înainte de orice, butoiul în care pui varză la murat trebuie să fie foarte bine spălat și dezinfectat. În cazul în care nu este perfect curat, varza poate să nu stea bine și să facă floare. Spală vasul în care vei pune verzele cu o soluție făcută din apă fiartă și bicarbonat de sodiu.
Alegerea verzelor pe care le vei pune la murat este foarte importantă. Ai grijă să fie sănătoase și să nu aibă porțiuni lovite. Dacă vei folosi varza murată mai mult pentru sarmale, alege verze cu foile cât mai subțiri. Unele gospodine scobesc cotorul sau îl crestează sub formă de cruce, pentru ca saramura să intre mai bine în varză.
Pentru prepararea saramurii se folosește sare grunjoasă, specială pentru murături, nu sare fină sau iodată. Se dizolvă 500 de grame de sare în 10 litri de apă, aceasta fiind proporția ideală pentru ca saramura să aibă un gust perfect echilibrat. Pentru aromă, mai poți pune în butoiul cu varză crenguțe de mărar, rădăcini de hrean sau frunze de țelină. Pune verzele în butoi și adaugă peste ele saramura. Lichidul trebuie să acopere complet verzele.