Retragerea autorizației de funcționare a Euroins îi bagă în trepidații pe șoferii din România. Cei mai mulți dintre ei se gândesc acum care este procedura în cazul în care mașina le este lovită de un asigurat al companiei. Iată ce să faci în cazul unui accident rutier în care șoferul vinovat are asigurare RCA la Euroins.
Aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA în vigoare la Euroins, iar acestea rămân în vigoare până la expirare. Există însă posibilitatea ca șoferii care au încheiat astfel de contracte să le denunțe și să aleagă un alt asigurător RCA, conform Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).
ASF a retras săptămâna trecută autorizația de funcționare a Euroins, provocând o adevărată undă de șoc pe piața asigurărilor din România. Noul faliment ar putea avea efecte importante asupra prețurilor polițelor de asigurare susțin specialiștii din domeniu.
Cu toate acestea, marea temere a șoferilor români rămâne dacă își pot recupera contravaloarea pagubei produse de un conducător auto cu poliță RCA la Euroins. Pentru a face acest lucru, trebuie urmați anumiți pași.
Te-ar putea interesa și: „Nu te urca la volan daca nu ai acest act la tine. Iei amenda pe loc si puncte de penalizare”
1) Conducătorii auto care au fost implicați într-un accident rutier provocat de un asigurat Euroins pot încheia o constatare amiabilă (poate fi făcută și prin intermediul aplicației Amiabila) sau se pot adresa poliției. În cazul în care în accident au fost implicate mai mult de două mașini, nu mai pot fi încheiată înțelegerea amiabilă, iar șoferii trebuie să se adreseze poliției.
2) Se completează cererea de deschidere a dosarului de daună conform modelului FGA și se trimite instituției. Fondul va comunica ulterior când și unde se va face constatarea daunei.
3) Fondului de Garantare a Asiguraților deschide, analizează și instrumenteză dosarul de daună.
4) FGA eliberează documentul necesar indrucerii autovehiculului în reparație.
5) FGA comunică în scris șoferului prejudiciat documentele care trebuie depuse pentru soluționarea cererii de despăgubire.
6) Se completează declarația privind evenimentul conform cererii tip trimise de FGA. După completare se retrimite către FGA, spre avizare.
7) Conform prevederilor legale și în ordinea soluționărilor FGA, suma care reprezintă despăgubirea va fi pe lista creditorilor de asigurare.
8) Efectuarea plății de către FGA pentru sumele cuvenite creditorilor de asigurări ai societății Euroins S.A. poate începe în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei ASF privind retragerea autorizației de funcționare și constatarea indiciilor de insolvență a companiei de asigurări.
9) Plata se va efectua în ordinea din lista de creditori publicată de FGA. Banii vor fi virați în contul menționat în cerere de creditorul de drept sau prin Poșta Română dacă valoarea despăgubirii nu depășește 5.000 de lei, arată Digi24.
Citește și: „Cât costă asigurarea obligatorie pentru casă, în 2023. Suma cu care poți să îți asiguri locuința în caz de cutremur”