Supa cu găluște este una dintre cele mai apreciate din bucătăria românească. Se face ușor, din ingrediente la îndemână, iar dacă ții cont de câteva trucuri, obții un preparat savuros, ideal pentru masa de prânz. Cum faci ca găluștele să nu se rupă în oală și să nici nu iasă prea tari? Secretul care le face să fie perfecte.
Cum se face supa cu găluște, pas cu pas
Pentru o supă cu găluște cu un gust precum cel din copilărie ai nevoie de carne de pasăre și multe legume. Ideal este să folosești pui de țară, însă dacă nu ai, poți utiliza și carne din comerț, de calitate. Alege bucățile cu oase și piele, precum spatele, gâtul, aripile, și pune-le la fiert, la foc mic. Adună spuma care se formează la suprafață, iar când aceasta nu mai apare, adaugă legumele.
Folosește rădăcinoase întregi, curățate de coajă. Acestea dau gust supei și vor fi scoase ulterior din oală. Țelina, morcovul, păstârnacul, ceapa și rădăcina de pătrunjel nu trebuie să lipsească de la supa cu găluște. Lasă legumele și carnea să fiarbă la foc mic, până când aceasta din urmă începe să se desprindă de pe oase.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Trucul pentru ca găluștele să nu se rupă în oală
Ultimul pas este prepararea găluștelor. Majoritatea gospodinelor le fac din trei ingrediente: griș, ouă și un praf de sare. Pentru ca găluștele să iasă pufoase și să se umfle, poți adăuga în compoziție și un vârf de bicarbonat de sodiu.
Secretul pentru ca găluștele să rămână întregi și să nu se sfărâme în oala cu supă este însă altul: uleiul. Pentru fiecare ou folosit, se adaugă o lingură de ulei, astfel încât compoziția să fie legată și cremoasă. Iată cum faci găluștele perfecte!
Cântărește ingredientele. Un ou are aproximativ 50-60 de grame, iar cantitatea corectă de griș trebuie să fie egală cu a oului.
Scoate ouăle din frigider cu o oră înainte. Compoziția se face mai bine dacă ouăle sunt la temperatura camerei.
Bate albușurile spumă, cu un praf de sare. Adaugă gălbenușurile, grișul cântărit și un praf de bicarbonat. Amestecă cu un tel sau cu o furculiță, apoi adaugă atâtea linguri de ulei câte ouă ai folosit.
Lasă compoziția să stea 10 minute. Nu te grăbi să formezi găluștele și mai lasă compoziția puțin, mai ales dacă pare prea moale. Grișul se va umfla și aluatul pentru găluște se va mai îngroșa puțin.
Fierbe găluștele separat. Pentru a evita ca acestea să se sfărâme și să lase firimituri în oala cu supă, fierbe-le separat, în apă cu sare. Când apa dă în clocot, adaugă găluștele formate cu o lingură și acoperă cu un capac. Lasă să fiarbă la foc mic până când găluștele își dublează volumul și se ridică la suprafața apei. Scurge-le de apă și transferă-le în supă.