Ți s-a întâmplat și ție ca orezul să se lipească de oală atunci când l-ai pus la fiert? Este o problemă des întâlnită de către multe persoane, însă există câteva trucuri simple și de ajutor în această situație. Îți spunem mai jos ce să faci pentru ca orezul să nu se lipească la fierbere. Îți va fi de mare ajutor!
Bucătarii iscusiți au dezvăluit ce fac ei pentru ca orezul să nu se mai lipsească în timpul fierberii. Chiar dacă pare ceva banal, există câteva greșeli care duc la lipirea acestuia, dar și la schimbarea gustului orezului.
Pentru început este foarte important să știi ce tip de orez să folosești deoarece există sute de tipuri. Înainte de a-l pune la fiert este bine să citești instrucțiunile de pe ambalajul acestuia deoarece fiecare se fierbe diferit. O mare greșeală, spun bucătarii, este să fie pusă sarea în timpul fierberii. Acest lucru nu face decât să se mărunțească orezul, iar rezultatul final va fi un orez lipicios și inestetic.
Orezul trebuie să fie spălat foarte bine înainte de a fi pus la fiert. Astfel se elimină praful și amidonul care duce la lipirea boabelor de orez. Înainte de a fi pus pentru preparare, este bine ca orezul să stea pentru 10-15 minute într-un vas cu apă rece.
Înainte de a-l pune la fiert se citesc detaliile de pe etichetă. După ce orezul este fiert nu trebuie lăsat să stea în apă. Se strecoară și se pune sub un jet de apă rece, apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Totodată temperatura la care se gătește orezul este și ea foarte importantă. Trebuie să se țină cont că acesta se pune în apă clocotită, după care focul se lasă la minim.
Dacă dorești să folosești orezul la salată trebuie răcit foarte bine înainte de a fi folosit.
Vasul în care se fierbe orezul este foarte important. Trebuie să fie o cratiță sau o oală înaltă deoarece orezul va face spumă. Cantitatea perfectă pentru o persoană este de 50-60 de grame de orez în stare crudă. Acesta își triplează greutatea după ce fierbe.