Fierberea cartofilor este o metodă clasică de preparare a acestui aliment delicios și versatil. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de valoarea ascunsă a apei în care sunt gătiți cartofii. De multe ori, tindem să aruncăm această apă fără să ne dăm seama că putem valorifica acest lichid bogat în substanțe nutritive și cu multiple întrebuințări. Iată ce poți face cu apa în care au fiert cartofii.
Apa de la fierberea cartofilor conține o varietate de substanțe nuntritive valoroase. În timpul procesului de gătire, cartofii eliberează vitaminte, minerale și amidon în apă, creând astfel un lichid cu valori nutriționale surprinzătoare.
Apa de la fierberea cartofilor nu este utilă doar în bucătărie, ci poate avea și alte întrebuințări practice în viața de zi cu zi. De exemplu, o poți folosi pentru a hrăni plantele de interior sau pe cele din grădină. Datorită conținutului său bogat în substanțe nutritive, apa de la cartofi poate fi un îngrășământ natural excelent pentru plante, stimulând creșterea și dezvoltarea acestora. Totuși, dacă vrei să o folosești în scopul hrănirii plantelor tale, este recomandat să nu fie prea sărată.
De asemenea, în loc să arunci apa de la fierberea cartofilor, poți să o valorifici în bucătărie pentru a adăuga savoare și consistență în diferite preparate. Spre exemeplu, acest lichid poate fi folosit ca bază la supe, ciorbe sau sosuri. Apa de la cartofi oferă acestor preparate o aromă mai bogată. În plus, amidonul din apa în care au fiert cartofii îmbunătățește densitatea supei.
Citește și: Diferența dintre cartofii dulci și cei normali. Care sunt de fapt mai buni
Bunicile noastre foloseau apa în care au fiert cartofii și în scopuri curative. Pentru tuse și febră, se toarna apa încă fierbinte într-o cană, se adaugă un sfert de ceapă tăiată cubulețe și se condimentează cu piper. Are aproximativ același gust ca siropul de ceapă pentru răceală dar este mult mai eficient. Un astfel de medicament natural ajută la combaterea febrei și a altor simptome ale răcelii.
Unele persoane folosesc un balsam pentru păr făcut din coji de cartofi. Altele preferă să își clătească podoaba capilară cu apa în care au fiert cartofii. Se toarnă apa călduță peste păr, iar rezultatele sunt uimitoare. Este un remediu bun pentru cei care se confruntă cu prbleme legate de cădera părului.
Înmoaie o dischetă de bumbac în apa călduță sau rece în care ai fiert cartofii și șterge-ți fața. Tenul va deveni mai fin și mai suplu.