Ce să mănânci pe timp de caniculă. Alimentele pe care specialiștii le recomandă să le consumăm

Alimentele potrivite în vreme de caniculă
Ce să mănânci pe timp de caniculă. Alimentele pe care specialiștii le recomandă să le consumăm

Pe parcursul verii, când temperaturile trec de pragul de suportabilitate, putem avea unele manifestări ca pierderea poftei de mâncare, somn întrerupt sau lipsa de energie. Canicula ne seacă de putere pe toți, astfel că, înafară de activitățile ce ne-ar putea readuce starea de confort, trebuie să știm și ce să mâncăm pentru a nu ne înrăutăți situația.

Ce să mâncăm atunci când temperaturile cresc

Specialiștii ne recomandă să nu ne expunem la soare în orele de vârf, să bem cât mai multe lichide și să evităm consumul de alcool. De asemenea, trebuie să evităm mâncărurile grase și prăjite și să le înlocuim cu fructe și legume proaspete.

Temperaturile de peste 35 de grade ziua și 20 de grade noaptea alterează mecanisme de termoreglare internă a organismului și reduc considerabil toleranța la căldură. Atunci când oragnismul pierde capacitatea de a se adapta temperaturilor din jur, pot apărea problemele de sănătate grave, printre care se numără insolația, ce se manifestă prin febră, greață, dureri de cap, amețeli și chiar pierderea stării de conștiență, dar și epuizarea prin deshidrate, ca urmare a transpirației excesive.

Se recomandă consumul unor alimente bogate în lichide, care ajută la refacerea nivelului de hidratare. Supele de legume ușoare sunt foarte potrivite în sezonul cald, pentru că reface nivelul de hidratare de care corpul are atât de multă nevoie. Roșiile sunt la el de potrivite vara, căci conțin mult licopen, un antioxidant preventor al cancerului. Ele conțin 94% apă, astfel că, integrate în diverse rețete sau consumate în salate sunt perfecte în vreme toridă.

Castraveții sunt un alt aliment ideal când este caniculă. Conțin 95% apă și poate fi consumat oricând și oricum, însă în stare crudă, altfel își pierd proprietățile. Frunzele verde închis sunt la fel de bogate în apă și foarte ușor de digerat, ceea ce dă o senzație de răcire în organism. Ardeii iuți sunt și ei benefici când temperaturile sunt în creștere, deși sigur citești cu neîncredere aceste rânduri. Aceștia stimulează receptorii de căldură din gură, te fac să transpiri și, astfel, să te răcorești.

Broccoli este un carbohidrat foarte deștept, ce conține multe fibre și ajută digestia, menține scăderea zahărului din sânge și previne costipația. Pepenele galben are capacitatea de a potoli și cea mai aprigă sete, acest fruct regăsindu-se din belșug vara. Acesta are puține calorii și un conținut ridicat de apă, 95%, ceea ce îl va face o gustare ideală pe vreme caniculară. Conform medicinei chineze, căpșunele murele, afinele, merișoarele și zmeura sunt fructe alcaline, ce generează răcorire în organism.

De asemene, apa este foarte importantă pe timp de căldură intensă. Pe zi, pierdem între și 2 și 2 litri și jumătate de lichide, fie prin transpirație, urină sau fecale. Mai exact, eliminăm circa 6 -8 pahare de apă zilnic. Acest aport de apă pierdut îl putem recupera prin lapte, băuturi fără zahăr, ceai și cafea neîndulcită în cantități mici.

Mai mult decât atât, nu este recomandat să consumi înghețată în vreme caniculară. Înghețatele dau un efect de răcorire pe termen scurt, ba chiar duce la creșterea temeraturii corpului. Asta se datorează procesului de digestie, ce generează căldură, iar combinat cu răcirea produsă de alimente și băuturi reci, fac ca temperatura centrală să crească. Astfel, îți va fi chiar mai cald decât înainte.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *