Ce să nu faci de Bobotează, pentru a nu avea ghinion în anul care tocmai a început. Pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza, iar pe 7 ianuarie se prăznuiește Sfântul Ioan. În această zi, mai multe tradiții și obiceiuri sunt respectate din cele mai vechi timpuri. De asemnea, există câteva lucruri pe care este bine să nu le faceți în această zi.
Boboteaza este cunoscută și sub denumirea de „Epifanie“, „Teofanie“, „Arătarea Domnului“ sau „Descoperirea cuvântului Întrupat“. Boboteaza semnifică sfințirea apelor din întreaga lume sau, altfel spus, a întregii creații.
Este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, fiind celebrată anual pe 6 ianuarie și are o semnificație aparte.
Epifania este ultima din șirul celor 12 sărbători de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul, și reprezintă Botezul lui Isus de către Ioan Botezătorul, în apa Iordanului.
Din punct de vedere bisericesc, Boboteaza este o sărbătoare foarte veche, care își are originea în Țara Sfântă. Tradiția românească spune că cerurile se deschid în ziua de 5 ianuarie. Tot în această zi, slujbașii Domnului, preoții, intră în casele creștinilor și sfințesc locul cu Iordanului sau Botezul, adică apă sfințită cu busuioc.
„Apa sfinţită sau agheasma este elementul cel mai important al sărbătorii de Bobotează. Preoţii spun despre aceasta că este sfinţită şi capătă proprietăţi supranaturale prin intervenţia directă a Duhului sau Spiritului Sfânt.
Cel mai bun argument pentru a susţine sfinţenia acestei ape este faptul că aceasta nu se alterează în timp, păstrându-şi calităţile chiar şi un an sau doi. Secretul stă, însă, spun oamenii de ştiinţă, în faptul că apa respectivă intră în contact cu argint, prin scufundarea crucii, şi cu busuiocul, ambele având proprietăţi antimicrobiene”, precizează creștinortodox.ro.