Ce să nu faci de Bobotează. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci. Aduce mare ghinion

Ce să nu faci de Bobotează. Boboteaza este cunoscută și sub denumirea de „Epifanie“, „Teofanie“, „Arătarea Domnului“ sau „Descoperirea cuvântului Întrupat“.
Ce să nu faci de Bobotează. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci. Aduce mare ghinion

Ce să nu faci de Bobotează, pentru a nu avea ghinion în anul care tocmai a început. Pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza, iar pe 7 ianuarie se prăznuiește Sfântul Ioan. În această zi, mai multe tradiții și obiceiuri sunt respectate din cele mai vechi timpuri. De asemnea, există câteva lucruri pe care este bine să nu le faceți în această zi.

Ce să nu faci de Bobotează 2023, sărbătoarea numită și Epifanie

Boboteaza este cunoscută și sub denumirea de „Epifanie“, „Teofanie“, „Arătarea Domnului“ sau „Descoperirea cuvântului Întrupat“. Boboteaza semnifică sfințirea apelor din întreaga lume sau, altfel spus, a întregii creații.

Ce să nu faci de Bobotează
Ce să nu faci de Bobotează

Este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, fiind celebrată anual pe 6 ianuarie și are o semnificație aparte.

Epifania este ultima din șirul celor 12 sărbători de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul, și reprezintă Botezul lui Isus de către Ioan Botezătorul, în apa Iordanului.

Din punct de vedere bisericesc, Boboteaza este o sărbătoare foarte veche, care își are originea în Țara Sfântă. Tradiția românească spune că cerurile se deschid în ziua de 5 ianuarie. Tot în această zi, slujbașii Domnului, preoții, intră în casele creștinilor și sfințesc locul cu Iordanului sau Botezul, adică apă sfințită cu busuioc.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2023

  • Femeile nu au voie să spele rufe începând cu ziua de Bobotează și până la finalul altor 8 zile.
  • Nu e bine să dai bani cu împrumut pe 6 ianuarie
  • Nu vă certați cu cei dragi
  • Dacă o femeie cade pe gheață, înseamnă că se va căsători în acest an
  • În noaptea de 5 spre 6 ianuarie, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă, pentru a-și visa ursitul
  • Pe 6 ianuarie, credincioșii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu, alimente care au rolul de a curăța și îndepărta răul.
  • Băiatul care va aduce la mal crucea pe care preotul o aruncă în apa înghețată, va fi ferit de boli și vă avea un an prosper.
  • Expresia „gerul Bobotezei“ vine de la ideea că anul nou vă fi unul bun din toate punctele de vedere dacă ziua de 6 ianuarie este foarte friguroasă.
  • Dacă e brumă de Bobotează, anul nou aduce roade multe.
  • În cazul în care picură din streașina casei, vara care urmează va fi ploioasă.
  • Dacă în această zi plouă, întreg anul va fi ploios.
  • Se spune că din direcția în care vă stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni ploile din timpul anului.

„Apa sfinţită sau agheasma este elementul cel mai important al sărbătorii de Bobotează. Preoţii spun despre aceasta că este sfinţită şi capătă proprietăţi supranaturale prin intervenţia directă a Duhului sau Spiritului Sfânt.

Cel mai bun argument pentru a susţine sfinţenia acestei ape este faptul că aceasta nu se alterează în timp, păstrându-şi calităţile chiar şi un an sau doi. Secretul stă, însă, spun oamenii de ştiinţă, în faptul că apa respectivă intră în contact cu argint, prin scufundarea crucii, şi cu busuiocul, ambele având proprietăţi antimicrobiene”, precizează creștinortodox.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.5 260 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *