Ce să nu faci de Halloween 2022. Deși este o sărbătoare care nu are legătură cu calendarul creștin-ortodox, Halloweenul a câștigat tot mai mulți adepți și la noi de la un an la altul. Împrumutată din America, sarbătoarea a devenit cunoscută în toată lumea, iar acum mulți respectă tradițiile și obiceiurile legate de ea.
Provenită de la „All-hallow-evening”, adică ziua tuturor sfinților, Halloween se sărbătorește în fiecare an pe data de 31 octombrie. Această dată reprezintă ultima zi a calendarului celtic, sărbătoare păgână care onorează morții. Ea a fost creată acum 2000 de ani pentru creştinarea păgânilor și ulterior pentru celebrarea, pe 1 noiembrie, a tuturor sfinților Bisericii Catolice.
Deși este o sărbătoare păgână, Bisericile Catolică și Protestantă au acceptat-o datorită faptului că în cele două culte ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.
În Statele Unite, această sărbătoare este extrem de îndrăgită. Oamenii se pregătesc pentru ea mai mult ca pentru Crăciun sau Paște. Iar în SUA s-a dezvoltat o adevărată industrie a Halloween-ului. În această perioadă se comercializează o mulțime de obiecte dedicate sărbătorii: măști, costume de vrăjitoare, schelete, fantome, etc.
Însă elementul central al acestei sărbători este fără doar și poate dovleacul sculptat, care are menirea de a alunga spiritele rele.
Halloween-ul este o sărbătoare mult așteptată și de copii. Micuții pornesc din casă în casă la colindat, iar gazdele le oferă bomboane.
Deși pentru noi, românii, nu este o sărbătoare în sine, am împrumutat din obiceiurile americanilor. În această perioadă, supermarketurile sunt pline cu obiecte înfricoșăotoare. Totodată, este și un motiv de distracție. Cluburile și localurile organizează evenimente tematice dedicate acestei sărbători.
De această sărbătoare sunt legate mai multe superstiții. Iată câteva dintre ele: