Ce să nu faci de Sfântul Ilie sub nicio formă. E mare păcat dacă încalci această tradiție, vei avea numai necazuri

Obiceiurile care se respectă în această zi de sărbătoare

Scris de: Daoud Andra

19 Jul. 2023

Ce să nu faci de Sfântul Ilie sub nicio formă. E mare păcat dacă încalci această tradiție, vei avea numai necazuri

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, în fiecare an pe data de 20 iulie, pe Sfântul Ilie Tesviteanul. Este considerat ocrotitorul culturilor agricole, fiind cel care alungă seceta și aduce ploi. De această zi se leagă și o serie de tradiții. Ce să nu faci de Sfântul Ilie, pentru a nu atrage ghinionul și necazurile în viața ta.

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie, numit și Tesviteanul, a trăit cu mai bine de opt secole înainte de nașterea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Se spune că atunci când s-a născut, tatăl lui, Sovac, a văzut oameni care îi aduceau fiului său haine de foc și îi dădeau să mănânce o flacără. Această vedenie profetică s-a adeverit mai târziu, însă Ilie a fost ispitit de diavol înainte de a deveni sfânt.

Citește și: Când este Sfântul Ilie 2023. Pe ce dată pică

După ce și-a ucis părinții, Ilie s-a căit, astfel că Dumnezeu l-a iertat și i-a mai dat o șansă. De atunci se spune că umblă prin cer cu o trăsură și aduce ploi, fulgere și tunete. Atunci când trăznește, se zice că Sfântul Ilie pocnește din bici pentru a alunga diavolii.

Acest proroc prăznuit pe data de 20 iulie este considerat ocrotitorul culturilor agricole și aducător de ploaie. A salvat poporul evreu de la foamete și a adus ploile după trei ani de secetă. În prezent, oamenii se roagă la acest sfânt atunci când culturile agricole sunt afectate de secetă.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie 2023
Sfântul Proroc Ilie

Ce să nu faci de Sfântul Ilie

De această sărbătoare se leagă o serie de superstiții și tradiții. Pe lângă ploaie, Sfântul Ilie poate aduce și furtuni puternice și grindină, care pot afecta agricultura. Tocmai din acest motiv, se spune că în această zi de sărbătoare nu e bine să muncești la câmp, pentru a nu-l mânia pe Sfântul Ilie. Acesta poate aduce grindină și furtuni puternice, care vor afecta recolta.

Citește și: Calendar ortodox iulie 2023. Ce sărbători importante sunt în această lună

Până la această sărbătoare nu se mănâncă fructe care au rod vara. Perele, alunele și merele de vară se vor consuma doar după Sfântul Ilie. În caz contrar, se zice că vei atrage grindina asupra recoltelor și cultura va fi compromisă.

Mărul este considerat pomul Sfântului Ilie. Din acest motiv, merele trebuie duse la biserică pentru a fi sfințite și abia apoi pot fi mâncate. Dacă se consumă mere care nu au fost sfințite în această zi de sărbătoare, se spune că pe lumea cealaltă vei avea parte numai de mere. Însă când vei dori să le iei, nu le vei putea atinge.

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ilie. Alimentele care trebuie împărțite în special copiilor pe 20 iulie

Nu este bine să pornești la drum în ziua de Sfântul Ilie, pentru că se spune că riști să fii lovit de fulger. De asemenea, dacă te prinde ploaia, nu te adăposti sub lemn de carpen. Se zice că acest copac atrage trăsnetele, de aceea este bine să eviți să stai în preajma lui.

Dacă în această zi sunt ploi sau furtuni, nu este bine să deschizi geamurile casei. Se spune că diavolii care fug de mânia Sfântului Ilie se pot adăposti în casa ta.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *