În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În această zi se oficiază slujbe în lăcașurile de cult, iar credincioșii merg la biserică pentru a se ruga și pentru a aprinde lumânări. De asemenea, se ține cont și de o serie de tradiții și superstiții, în popor. Ce să nu faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023, potrivit tradiției.
Mihail și Gavriil sunt cei mai importanți îngeri și au fost ridicați la rang de Arhangheli de către Biserică. Despre ei se spune că veghează asupra oamenilor, duc rugăciunile lor la Dumnezeu și călăuzesc sufletele celor decedați către Rai. Deși se zice că au fost în total 7 Arhangheli, Biblia menționează doar 3: pe Mihail, pe Gavriil și pe Rafail.
Îngerul Gavriil, al cărui nume înseamnă ”Dumnezeu este puterea mea”, este considerat aducătorul veștilor bune. El i-a anunțat pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana de nașterea Fecioarei Maria. Tot el i-a dat Maicii Domnului vestea că îl va aduce pe lume pe Mântuitorul omenirii. Se spune că tot el va fi cel care va anunța a doua venire a lui Iisus pe pământ.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună
Mihail, pe de altă parte, este conducătorul cetelor de îngeri și cel care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Este reprezentat în icoane drept soldat și poartă o sabie orientată cu vârful în jos. Numele lui înseamnă, în ebraică, ”Cine e ca Dumnezeu”. Mihail duce rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu și călăuzește sufletele celor decedați.
Potrivit tradiției, sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil nu este doar prilej de petrecere pentru cei care poartă aceste nume, ci și o ocazie bună pentru rugăciune și reculegere. În această zi, oamenii merg la biserică, se roagă și îi pomenesc pe cei care nu mai sunt printre noi. Dacă nu ajungi la slujba de Mihail și Gavriil, este bine să aprinzi o lumânare sau o candelă în casă.
Despre Arhanghelul Gavriil se mai spune că a fost cel care i-a vestit lui Zaharia nașterea lui Ioan, Botezătorul Domnului. Gavriil este și cel care a mutat piatra de la mormântul Mântuitorului și a stat deasupra ei atunci când Iisus a înviat, la trei zile după ce fusese îngropat.
Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu
”Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi, oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel.
Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, notează Arhimandritul Ilie Cleopa în cărțile sale.