Ziua de Ignat este așteptată de creștinii ortodocși cu multă nerăbdare. Potrivit tradiției populare, în această zi este sacrificat porcul pentru Crăciun, însă aceasta este singura activitate permisă. Iată ce să nu faci în ziua de Ignat 2023, pentru a fi ferit de ghinion și necazuri.
În fiecare an, pe data de 20 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Ignație Teoforu, urmașul apostolilor, patriarhul Bisericii Antiohiei și ucenicul Sfântului Evanghelist Ioan.
Este considerat unul dintre sfinții importanți ai Bisericii Ortodoxe, datorită vieții sale trăită întru Hristos. A îndurat chinuri nenumărate pentru că nu și-a dorit să renunțe la credința în Mântuitor și a fost aruncat leilor. În acest fel, el a trecut la cele sfinte, iar moaștele sale au fost duse spre închinare în Antiohia.
Citește și: Tradiții și superstiții de Ignat 2023. Ce e bine să faci în această zi, obiceiul care aduce noroc
Unele interpretări religioase vorbesc despre faptul că Sfântul Mucenic Ignație este, de fapt, copilul pe care Iisus Hristos l-a dat drept pildă de smerenie apostolilor săi: ”Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor și a zis > Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția cerurilor” (Matei 18, 2-4).
Conform tradiției populare, atunci câd este prăznuit Sfântul Mucenic Ignație Teoforu, are loc și Ignatul Porcilor. În această zi are loc sacrificarea lor pentru Crăciun.
Însă tot de această zi sunt legate mai multe obiceiuri. Există o serie de activități pe care nu ar trebui să le faci în ziua de Ignat, astfel încât să nu fii urmărit de ghinion, necaz sau boală.
Pe vremuri, porcii se sacrificau în ziua de 20 decembrie, atunci când este prăznuit Sfântul Mucenic Ignație. Tradiția se păstrează și astăzi cu sfințenie în unele zone, mai ales că există o mulțime de superstiții legate de această sărbătoare.
Citește și: De ce se taie porcul de Ignat. Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor
Se spune că sacrificarea porcilor este singura activitate îngăduită în această zi. Porcul se taie la începutul iernii pentru ca apoi carnea sa să reziste până la primăvară, datorită temperaturilor scăzute.
Carnea provenită de la porcul tăiat trebuie folosită la prepararea bucatelor pentru masa de Crăciun, dar și pentru celelalte sărbători care vor urma până la Bobotează.
Conform tradiției, în noaptea de Ignat porcii visează dacă vor fi sau nu sacrificați sau visează un cuțit, scrie crestinortodox.ro. În unele zone din țară, porcul este sacrificat în Ajunul Crăciunului.
În tradiția populară se credea că prestarea oricărei alte munci cum ar fi spălatul rufelor, cusutul, torsul lânii, măturatul casei și alte treburi, atrăgea după sine pedepsirea celor care încălcau normele acestei sărbători.
Pe vremuri, femeile respectau cu sfințenie interdicția de a lucra, de teamă să nu nască copii cu infirmități sau labili psihic.
De asemenea, se spune că cei care aleg să taie porcul mai devreme sau mai târziu de 20 decembrie, vor avea ghinion în noul an.
Porcul care nu va fi tăiat până în ziua Ignatului nu se va mai îngrășa deoarece în această noapte visează cuțitul cu care vor fi uciși.
Potrivit tradiției, cine nu are porc, trebuie să sacrifice măcar o găină în această zi.
Gospodinele nu au voie să coasă în ziua de Ignat. Cei care vor coase haine, vor da junghiuri celor care le poartă.