E sezonul lor! Gospodinele pregătesc de zor vinete pentru anotimpul rece. Iată mai jos câteva trucuri utile pe care să le pui în aplicare atunci când pregătești și tu vinete. Sunt reguli de care e bine să ții cont dacă vrei ca gustul lor să fie foarte bun!
Potrivit specialiștilor în domeniu, randamentul vinetelor coapte este de 50-60%. Astfel, dintr-un kilogram de vinete crude rămân aproximativ 500-600 de grame de miez de vinete copt, decojit și scurs.
Cele mai bune vinete pentru copt sunt cele mari, frumoase, ferme, care au coajă neagră și lucioasă. Acestea nu trebuie să prezinte defecte vizibile sau porțiuni moi cu zone de mucegai. Când le palpezi trebuie să simți o oarecare elasticitate, nu trebuie să fie pietroase.
Vinetele de dimensiuni mici nu sunt potrivite pentru a fi coapte, ci doar pentru a fi gătite: pane, ghiveci, gratinate, musaca, etc. Gospodinele spun că acest tip de vinete au coajă multă și miez puțin.
Există trei variante pentru a coace vinetele: aragaz sau plită, grătar cu jar sau cuptor. Potrivit savoriurbane.ro, doar două dintre ele duc la un rezultat bun: cel mai bun gust se obține prin carbonizarea cojii.
Pe aragaz sau plită, vinetele au aromă specifică de fum, de ars. Mai întâi de toate pune folie de aluminiu pe plită și ridică ochiurile de la aragaz. Acest truc te va scuti de munca anevoioasă de curățire/frecare a plitei. Perforează folia în zonele corespunzătoare ochiurilor și apoi așez înapoi ochiurile.
Focul trebuie să fie la maxim! Vinetele nu se coc la foc mic deoarece ele vor fierbe în suc propriu și se vor înnegri la interior. Ele se coc rapid astfel încât coaja lor să se carbonizeze, iar miezul să rămână alb dar să fie moale, bine pătruns. Este nevoie de 7-10 minute ca să întorci vinetele pe partea cealaltă. Se coc pe 3-4 părți, în funcție de dimensiunea lor. Foarte rar unele vinete crapă și pufăie, adică scot aburi fierbinți.
Cum îți dai seama că vinetele s-au copt? Acestea sunt bine coapte atunci când sunt moi la interior, iar coaja lor este neagră, carbonizată și sfărâmicioasă. Nu este suficient să fie maro și cu urme de arsuri, ci mai trebuie coapte.