Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din societatea noastră. Este o rutină indispensabilă pentru mulți oameni care „nu sunt om fără cafea”. De multe ori comanzi la bar și tot ce trebuie să faci este să ne precizezi preferințele. Dar dacă faci cafeaua acasă, trebuie să ții cont de faptul că s-ar putea să nu fie atât de ușor pe cât crezi.
Există mulți factori și trucuri care fac diferența între o cafea oarecare și o cafea bună. Un cunoscut degustător de cafea explică ce trebuie să faci.
„Pentru a face o cafea bună acasă, trebuie să cumpărați cafea de calitate care a fost prăjită recent”, spune Salvador Sans, prăjitor și degustător de cafea.
Expertul recomandă să mergi la un prăjitor artizanal. Astfel te asiguri că boabele de cafea nu au fost prăjite timp de săptămâni sau luni, așa cum se întâmplă în cazul cafelelor pe care le găsim în supermarket. Într-un magazin specializat, procesul este mai atent decât cel industrial și putem fi siguri că, cafeaua a fost prăjită doar câteva zile.
Salvador Sans spune că, cafeaua arabica „este cea bună”, în timp ce cafeaua robusta „nu este atât de bună”. Există numeroase soiuri, origini, condiții de cultivare și producători de cafea Arabica care îți vor permite să alegi cafeaua care îți place cel mai mult. Expertul recomandă cumpărarea unei cafele cu „trasabilitate” și amintește că „a spune cafea din Columbia este ca și cum ai spune vin din Spania”.
Dacă, în ciuda a tot ceea ce a explicat, alegi să cumperi cafeaua din supermarket, ceea ce trebuie să eviți cu orice preț este cafeaua prăjită sau amestecată. Prăjirea nu este altceva decât adăugarea de zahăr la boabele de cafea în procesul de prăjire. Zahărul arde și „diminuează total gustul cafelei”. Rezultatul este o cafea amară și foarte închisă la culoare, care nu este nici ea foarte sănătoasă.
„Cea mai importantă ustensilă pentru o cafea bună acasă este râșnița”. Salvador Sans este sigur că trebuie să macini boabele de cafea în fiecare zi înainte de a pregăti băutura. Asta dacă nu vrei să pierzi arome și proprietăți pe parcurs. În plus, el recomandă polizoarele cu discuri de șlefuit, nu cu lame. Acestea din urmă nu macină cafeaua în mod uniform: în centru este prea grosieră, iar pe părțile laterale ale râșniței este prea fină.
Proprietarul mai multor cafenele subliniază, de asemenea, că nu există o măcinare universală. Fiecare aparat de cafea necesită o măcinare diferită (mai fină pentru aparatele de cafea espresso și mai grosieră pentru aparatele de cafea cu filtru).
Dacă te gândești că mai mult de 95% dintr-o ceașcă de cafea este apă, vei înțelege rapid importanța de a ține cont de apa pe care o folosești pentru a prepara cafeaua.
„Poți avea o cafea foarte bună, dar dacă apa nu este de bună calitate, nu va fi bună”, avertizează expertul. Pentru ca produsul să nu-și piardă „aromele și vivacitatea”, este necesar să se utilizeze apă cu mineralizare scăzută. Și dacă poate fi îmbuteliată, cu atât mai bine. În plus, calcarul poate ajunge să deterioreze aparatul de cafea.
Încă de la început, este mult mai bine să cumperi boabe de cafea în cantități mici, de care ai nevoie pentru două, trei sau patru săptămâni. În acest fel poți fi sigur că prăjirea este proaspătă. La domiciliu, trebuie depozitat într-un recipient etanș, într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumină. Salvador Sans nu recomandă să o pui în frigider, deoarece cafeaua poate absorbi umiditatea și mirosurile altor alimente. Dacă vrei să păstrezi cafeaua pe termen lung, trebuie să o congelezi într-un recipient etanș.
Pentru a savura o cafea bună, trebuie să alegi un tip de aparat de cafea sau altul, în funcție de cum îți place băutura. Salvador Sans subliniază că există două stiluri principale de cafea și recomandă cafetiera potrivită pentru fiecare dintre ele. Pentru o cafea scurtă și intensă, ar trebui să optăm pentru o cafetieră espresso sau italiană. Pe de altă parte, pentru cafele mai lungi (dar nu apoase) și arome mai complexe, vom alege o cafetieră cu filtru.
Citește și – Așa faci cea mai bună cafea la ibric. Câte linguri de cafea trebuie să pui
Curățarea și întreținerea aparatului de cafea sunt foarte importante pentru a asigura o cafea bună. Mai ales în cazul aparatelor de cafea espresso, trebuie să împiedici ca particulele de cafea să se acumuleze în colțuri uitate și să sfârșească prin a se arde și a lăsa un gust neplăcut în băutură.
După cum îți poți imagina, Salvador Sans nu este tocmai un fan al aparatelor de cafea cu capsule. El admite că acestea pot fi utile în anumite contexte, cum ar fi în birouri, dar regretă că au devenit populare în majoritatea locuințelor și chiar în restaurante.