În aceste zile, vremea este extrem de capricioasă în România. În multe județe din țară sunt așteptate fenomene meteo extrem de periculoase, precum averse torențiale, vijelii și furtuni. Tocmai din acest motiv, specialiștii vin cu câteva sfaturi utile care te vor ajuta să supraviețuiești în cazul în care natura se va dezlănțui și tu te vei afla pe stradă. Iată ce nu ai voie să faci!
Recent, meteorologii au anunțat că România va fi cuprinsă de o masă de aer rece și, după cum observăm, temperaturile au scăzut considerabil în termometre miercuri, pe data de 26 iulie, iar ploaia și-a făcut apariția.
Totuși, furtunile pot apărea oricând nu neapărat astăzi, sau mâine, sau poimâine. Astfel, dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, a ținut să ofere câteva sfaturi utile românilor pentru a-i ajuta să scape nevătămați din calea furtunii. El a publicat pe internet un ghid în care a enumerat lucrurile pe care nu trebuie să le faci pe timp de furtună.
”Ce să (NU) faceți în caz de furtună. E alertă de ploi și vijelii în aproape toată țara.
(Mic) ghid de supraviețuire în funcție de locul unde vă aflați.
A. În spațiile deschise:
a) dacă sunteți pieton:
– Nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice).
– Nu stați în apropierea obiectelor care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice).
– Nu atingeți pereții adăpostului cu mâna, capul sau umerii.
– Nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred).
b) dacă sunteți în mașină:
– Trageți pe dreapta într-un loc ferit.
– Dacă aveți timp parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.
B. În locuințe:
– Închideți toate geamurile și ușile. Deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul chiar dacă nu funcționează în acel moment”, a scris dr. Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
Citește și Care este pluralul cuvântului furtună. Multe persoane fac greșeala!
În continuare, specialistul a precizat că între 20 și 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de furtună şi trăsnet și alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vânt.
De asemenea, dr. Tudor Ciuhodaru a precizat că, în cazul trăsnetului, efectul este adesea letal, iar puținii supraviețuitori rămân cu sechele grave sau traume psihice.
”Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în mediul rural dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trăzniți în mașină sau în apartamente.
Multe dintre aceste accidente puteau fi evitate dacă persoanele în cauză ar fi cunoscut și respectat câteva reguli elementare de protecție în timpul furtunii predate chiar la orele de educație pentru sănătate de la școală (proiectul meu de lege e depus în parlament)”, a mai notat medicul.
Citește și Ce nu e bine să faci niciodată în casă atunci când e furtună și fulgeră. Mesajul clar al specialiștilor!