Cutremurele reprezintă fenomene naturale foarte greu de anticipat. Din acest motiv, atunci când se produc, este esențial să știi cum să acționezi, să iei decizii rapid și să nu faci greșeli care ți-ar putea pune viața în pericol. De asemenea, este important să nu intri în panică, pentru că nu ai foarte mult timp la dispoziție pentru a lua decizii. Iată ce să nu faci niciodată în timpul cutremurului și imediat după!
Cutremurele cu magnitudine mică durează câteva secunde sau zeci de secunde, în timp ce acelea mari pot dura până la câteva minute. Atunci când începe un cutremur, este important să te adăpostești într-un loc sigur din casă, unde să fii protejat în cazul în care cad obiecte sau piese de mobilier și bucăți de tencuială.
Cel mai sigur loc în care te poți adăposti este sub o piesă de mobilier robustă. Sub masă, sub birou sau chiar sub pat, dacă este loc. În cazul în care nu există astfel de piese în încăperea în care te afli, ghemuiește-te lângă un perete de rezistență și acoperă-ți capul cu mâinile, pentru a-l proteja. Nu sta în apropierea ferestrelor, deoarece acestea se pot sparge în timpul cutremurului și cioburile te pot răni.
De asemenea, este recomandat să nu stai în vecinătatea unor obiecte care pot cădea și te pot răni. Rafturile, etajerele, dulapurile care nu sunt asigurate sau corpurile suspendate pot să se desprindă în timpul cutremurului, de aceea este important să nu stai lângă ele.
Atunci când începe un cutremur, este important să rămâi în interior și să te adăpostești într-un loc sigur până când acesta va trece. Dacă locuiești la etaje superioare, în niciun caz nu încerca să cobori pe scări sau cu liftul atunci când este cutremur.
O greșeală care poate fi fatală este să ieși din locul în care te-ai adăpostit imediat după ce cutremurul s-a terminat. În cazul seismelor puternice, pot urma replici cu intensitate asemănătoare, așa că este important să rămâi într-un loc sigur câteva minute sau chiar zeci de minute după producerea cutremurului.
Citește și: Cel mai periculos cartier din București în caz de cutremur. Harta clădirilor vulnerabile la seism
Dacă ești afară atunci când începe cutremurul, stai în spațiu deschis, cât mai departe de clădiri. Nu te sprijini de pereții de rezistență, ci alege un loc unde sunt mici șansele să cadă bucăți de tencuială sau obiecte.
Dacă te afli în spații aglomerate nu bloca ușile și căile de acces și încearcă să te adăpostești într-un loc în care să nu riști să fii prins într-o busculadă, în cazul în care oamenii intră în panică. Atunci când cutremurul te prinde în trafic, oprește mașina, dar nu coborî din ea până când pericolul nu trece. Evită să rămâi pe poduri, viaducte sau în tuneluri și parcări subterane.