Biserica este locul de întâlnire al omului cu Dumnezeu și din acest motiv trebuie cinstită ca atare. Există anumite reguli de bun simț pe care trebuie să le respectăm atunci când pășim într-un lăcaș de cult. În acest articol vom explora care este conduita pe care ar trebui să o aibă credincioșii atunci când merg la biserică. Iată cele mai importante lucruri de știut.
Dacă ești o persoană credincioasă și obișnuiești să mergi la biserică, probabil că știi și tu că trebuie să intri în locașul de cult înainte de a începe slujba.
Când mergi să te închini la icoane nu săruta chipul sfinților și al Maicii Domnului, așa cum fac unii credincioși.
După ce începe slujba este indicat să nu mai mergi spre altar să te închini la icoane sau să aprinzi lumânări. Potrivit rânduielii bisericești, trebuie să te așezi în rând cu ceilalți credincioși și să asculți liturghia.
Întotdeauna într-o biserică, în timpul slujbei, locul bărbaților este în dreapta cum te uiți spre Sfântul Altar, iar cel al femeilor este în stânga. Femeile stau în stânga, așa cum Maica Domnului stă în stânga Tatălui. Excepție de la această regulă o fac copiii, care se pot așeza în oricare parte.
Citește și: Cât timp se spune „Hristos a Înviat!”. Ce spune Biserica Ortodoxă
Atunci când ne închinăm, semnul crucii trebuie făcut corect, nu în batjocură sau pur și simplu fluturând din mână. Când te închini, primele trei degete de la mâna dreaptă se țin unite, iar inelarul și degetul mic se țin în palmă.
Semnul crucii pornește de la frunte (în numele Tatălui), apoi la buric (al Fiului), la umărul drept (și al Sfântului Duh) și apoi la umărul stâng (Amin).
Citește și: De ce se închină oamenii când trec pe lângă biserică, de fapt. Explicația oferită de preoți