Vița de vie este o specie de plante care se întinde, în general, pe o suprafață mai mare de pământ. Pe lângă ea mai pot fi plantele alte legume, spre exemplu, însă există câteva care trebuie evitate complet în preajma ei.
Potrivit specialiștilor, există mai multe legume care pot fi plantate lângă vița de vie, ba chiar sunt de ajutor pentru aceasta. Printre ele se numără ridichea și ridichea cu semințe oleaginoase. De asemenea, vița de vie se înțelege bine și cu morcovii, fasolea, secara, cartofii și sfecla.
Strugurii se ofilesc foarte repede atunci când în apropiere de vița de vie sunt plantate: ceapă, orz, soia sau varză, potrivit agrointel.ro.
Vei vedea mai jos câteva detalii despre compatibilitatea între legume.
Vinetele pot fi plantate foarte bine lângă fasolea de tufiș deoarece aceasta respinge gândacul de colorado, astfel protejează vinetele. De asemenea, lângă aceste legume mai pot fi puse: mazăre, cimbru, spanac.
Ce poți planta lângă mazăre: morcovi, napi, castraveți, ridichi, guli-rabe, pătrunjel.
Ce poți planta lângă varză: fasole, țelină, mazăre, castraveți, morcovi, spanac, roșii, sfeclă.
Ce poți planta lângă cartofi: spanac, fasole.
Ce poți planta lângă ceapă: morcovi, sflecă, castraveți, căpșuni, spanac ridichi. Ce poți pune lângă castraveți: țelină, sfeclă, salată verde, varză, usturoi, ceapă, fenicul, mărar, busuioc, maghiran.
Ce poți pune lângă ardei: vinete, guli-rabe, roșii, busuioc sau cimbru.
Ce poți planta lângă roșii: țelină, ridichi, porumb, salată verde, varză, morcovi, usturoi, sfeclă, spanac, fasole, pătrunjel.
Citește și – Fructe și legume care au conținut mai mare de vitamina C decât portocala. Lista întocmită de un celebru nutriționist
Există mai multe flori care nu au ce căuta în vecinătatea legumelor. Ele pot influența negativ creșterea acestora sau pot atrage dăunători. Crinii (secretă o substanță toxică numită acid juglonic care poate fi toxic pentru anumite legume, cum sunt tomate și cartofi), Trandafirii (pot afecta negativ legumele comestibile), Iasomia (poate atrage insecte care pot dăuna culturilor de legume).
În general, florile de primăvară, cum sunt: ghioceii, zambilele, lalelele, narcisele, care cresc din bulbi, sunt toxice pentru plantele din vecinătatea lor datorită alcaloizilor (azotați) pe care le răspândesc în sol. Ele pot fi toxice și pentru oameni, dar și animale, de exemplu bulbii narciselor pot fi ușor confundați cu ceapa. Ingerarea lor poate provoca greață, amețeli sau vărsături.