Dacă ai un cireș în grădină, trebuie să știi că nu toate plantele sunt compatibile cu el. Anumie soiuri pot fi dăunătoare pentru cireși, întrucât sistemul lor radicular poate bloca absorbția nutrienților necesari dezvoltării. Și nu este neapărat vorba de alți copaci. Sunt anumiți arbuști care nu sunt compatibili cu cireșul, iar dacă îi plantezi lângă acesta, ai toate șansele ca cireșul tău să se usuce. Iată, așadar, ce să nu plantezi niciodată lângă un cireș.
Atunci când plantele își împart același sol, competiția pentru nutrienți și apă poate fi puternică, ceea ce poate reduce în mod semnificativ producția de fructe a cireșului și chiar să-l afecteze în mod negativ. De aceea, este bine să te informezi înainte de a planta anumite soirui lângă cireș.
Potrivit grădinarilor cu experiență, trebuie să eviți să plantezi în apropierea cireșului tufișuri de coacăz și zmeură. Din cauza sistemului larg de rădăcini superficiale, aceste plante ar putea provoca încurcarea și împletirea rădăcinilor cu cele ale cireșului.
Trebuie să fii foarte atent, întrucât acești arbuști pot crește în mod invaziv și puternic, lucru destul de greu de controlat, mai ales dacă se înmulțesc prin rădăcini subterane.
Citește și: „Pomi pe care să nu-i plantezi sub nicio formă în curte. Vei avea numai necazuri”
Citește și: „Cu ce trebuie să stropești pomii fructiferi în luna aprilie. Doar așa vei obține fructe multe și gustoase”
Grădinarii cu experiență recomandă ca în primul an, primăvara, toți lăstarii să fie scurtați la 90 de cm, iar toamna se păstrează trei lăstari mai viguroși, dispuși uniform pe tulpină și restul se înlătură.
În al doilea an, se taie cei trei lăstari păstrați din primul an la o înălțime de 1,2 metri de la nivelul solului. Înlătură lăstarii „lacomi” și celelalte creșteri vegetative care pot încetini dezvoltarea pomului.
În cel de-al treilea an se păstrează câte o ramură de prelungire pentru cei trei lăstari păstrați inițial. Aceste ramuri trebuie scurtate la 60 de centimetri. Ramurile anuale care nu depășesc 80 cm nu se taie pentru că pot purta rod.
Tăierile se răresc după formarea coroanei. Tot ce trebuie făcut este să înlături lăstarii lacomi și ramurile care se intersectează. Când pomul a ajuns deja la maturitate (9, 10 ani), se pot tăia ramurile mai vechi de 5-6 ani, pentru a favoriza dezvoltarea ramurilor noi.
Un cireș începe să producă primele fructe după 3-4 ani și va ajunge la adevăratul potențial după 5-6 ani de la plantare, potrivit gradinamax.ro.
Citește și: „Când se altoiesc pomii fructiferi, de fapt. Care este perioada potrivită și de ce important să ții cont”