Usturoiul este una dintre cele mai apreciate legume în bucătăria românească. Acesta poate fi plantat în grădină sau în solar primăvara sau toamna, iar dacă ții cont de câteva aspecte, vei obține o recoltă bogată. Ce să nu plantezi niciodată lângă usturoi și cum trebuie să fie solul.
Ceapa și usturoiul se înmulțesc prin bulbi, care pot fi plantați în solar sau în grădină, primăvara sau toamna. Cu cât vremea este mai caldă, cu atât ne vom bucura mai devreme de aroma acestor legume. Indiferent că îl plantezi în solar sau în câmp deschis, ține cont de faptul că usturoiul are nevoie de un sol nisipos, care să dreneze bine apa. De asemenea, locul ales pentru plantare trebuie să fie însorit.
Înainte de a planta bulbii, pământul trebuie să fie afânat. Usturoiul are nevoie de multă apă, iar dacă solul nu este pregătit corespunzător și reține umezeala, riști ca bulbii să putrezească și recolta să fie compromisă. Bulbii de usturoi se plantează la o adâncime de 8 cm, cu o distanță de 10-15 cm între cuiburi.
Felul în care se va dezvolta usturoiul depinde de cum îl plantezi, cum îl îngrijești, dar și ce alte legume pui lângă el. Unele culturi de plante se pot compromite reciproc, motiv pentru care nu ar trebui să le plantezi una lângă cealaltă în grădină.
Usturoiul nu trebuie plantat lângă leguminoase, pentru că le va împiedica pe acestea să crească. Așadar, nu pune usturoi lângă fasole, mazăre, soia și alte astfel de legume, pentru că riști să înjumătățești recolta, atât la usturoi, cât și la leguminoase. Evită să plantezi și varză lângă usturoi, pentru că aceasta atrage numeroase tipuri de insecte, care pot invada și cultura de usturoi. Pe de altă parte, poți planta lângă usturoi răsaduri de roșii, sfeclă, morcovi și ridichi, pentru că se vor dezvolta bine împreună.
Citește și: Planta din Biblie care nu trebuie să-ți lipsească din grădină. Când se cultivă pentru sporul casei
Perioada ideală pentru a sădi usturoiul este jumătatea lunii aprilie. Atunci, temperaturile sunt cât de cât stabile, iar bulbii se fixează bine în sol. Plantele răsar, de obicei, la două săptămâni de când au fost sădite, interval în care este bine ca solul să fie udat constant, dar cu moderație.
După ce apar primii lăstari, se pot aplica îngrășăminte pe bază de azot, pentru fertilizarea solului. Până când va fi recoltat, usturoiul poate fi fertilizat de două ori. De asemenea, în timpul formării căpățânilor, se aplică îngrășământ cu fosfor, care accelerează dezvoltarea.