Sarmalele reprezintă un adevărat deliciu tradițional în bucătăria românească, iar rețetele lor sunt transmise din generație în generație. Cu toate acestea, există anumite ingrediente pe care ar trebui să le eviți cu orice preț, dacă vrei să obții gustul autentic și inconfundabil al sarmalelor. Iată ce nu trebuie să pui niciodată în compoziția de sarmale.
Sarmalele sunt vede incontestabile pe masa de sărbători. Acest preparat este îndrăgit de români, iar gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai delicioase. Cu toate acestea, există ingrediente pe care nu trebuie să le adaugi, mai ales dacă ții la silueta ta.
Citește și: Ce fac gospodinele din Ardeal cu varza murată înainte de a înveli sarmalele. Secretul ca să fiarbă repede
Pe lânga faptul că sunt delicioase, sarmalele sunt excelente și din punct de vedere nutrițional, susțin specialiștii. Mihaela Bilic spune că acest preparat oferă un echilibru între proteine, vitamine și probiotice și este suficient să îl consumăm ca atare.
Nu trebuie să adăugăm însă alături de sarmale și alte alimente, cum ar fi mămăliga, pentru a nu ne încărca prea mult din punct de vedere caloric.
”Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună. Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie.
Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă.
Ăsta e adevărul, Sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros… de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Există însă și oameni care nu concep sarmalele fără o porție de mămăliguță. Există o soluție și pentru aceștia: încercați să mâncați mai puțin și, în mod categoric, renunțați la smântână. Aceasta din urmă poate fi înlocuită cu un iaurt grecesc sau cu unul cu 2% grăsime.
Citește și: În câte ape se spală orezul pentru sarmalele de post. Doar așa ies gustoase ca la mama acasă
Potrivit nutriționistului, pentru a nu ne îngrășa în această perioadă, sarmalele trebuie consumate cu simț de răspundere. Astfel că oricât de poftă ne-ar fi, nu ar trebui să consumăm mai mult de cinci sărmăluțe la o masă. Acest preparat se face din pulpă de porc tocată și se gătește fără ulei.
De asemenea, ele trebuie fierte în zeamă de varză, borș sau suc de roșii. Cât despre smântână, nu uitați că aceasta trebuie să lipsească din farfuria cu sarmale.